Soud zprostil obžaloby lékaře Bartáka. Vraždy a vydírání neplánoval, rozhodl

S plánováním vražd se Jaroslav Barták měl svěřit svému spoluvězni, který ale následně začal spolupracovat s policií a lékaře si tajně nahrál. Soudu se však nepodařilo dostat k zařízení, kterým si měl dotyčný Bartáka nahrát. K dispozici měl pouze flash disk s onou nahrávkou.

Právě to hrálo klíčovou roli při zproštění obžaloby. Verdikt je pravomocný. "Žalovaný skutek není trestným činem," zdůvodnila rozsudek předsedkyně senátu Eva Drahotová.

[chooze:article;value:472119]

Barták vinu popíral. Tvrdil, že o svých plánech hovořil ve vězeňských debatách, které nemyslel vážně. Zproštění obžaloby navrhl ve své závěrečné řeči také státní zástupce Jan Černý.

Krajský soud v Liberci posuzoval Bartákovo jednání ve věznici z podzimu 2013. Tehdy si odpykával předchozí trest. Jedna z bývalých asistentek jej totiž obvinila, že ji mučil na dovolené na Filipínách. Vypověděla, že ji vylákal do Asie pod záminkou pracovní cesty. Tam ji bil, sexuálně napadal a vyhrožoval smrtí. Později se přidaly také další ženy.

Podle obžaloby měl lékař ve vězení plánovat ze msty vraždu advokáta, kněze a bývalého šéfa vojenské tajné služby. Od dalších lidí pak údajně hodlal získat miliony a vrtulníkem uprchnout z věznice do Běloruska. Tam chtěl požádat o politický azyl.

Bartáka z vězení podmíněně propustil jablonecký soudce Jan Hospodka letos na konci září. Za mřížemi měl původně strávit ještě rok.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.