Soud zrušil osvobození Babiše. Tendenční závěry, vynechání důkazů, kritizuje

"V každém případě má Vrchní soud v Praze zásadní výhrady k přístupu nalézacího soudu k analýze a zpracování důkazů, když přístup soudu vyznívá tendenčně, značně selektivně a tím nepřesvědčivě, neboť nalézací soud celou řadu důkazů naprosto pominul, zabýval se pouze velmi úzce vymezenou částí událostí, aniž by je zasadil do celkového kontextu vývoje projektu rekonstrukce usedlosti Semtín a vybudování Farmy Čapí hnízdo od počátku tohoto procesu až do jeho samého naplnění," cituje Česká justice z usnesení soudkyně Evy Brázdilové a soudců Stanislava Králíka a Roberta Pacovského.

Pochybují také o důvěryhodnosti svědka Jana Bareše, jehož výpověď byla podle soudce Jana Šotta při osvobozujícím rozsudku klíčová.

[chooze:article;value:529303]

Bareš vyloučil, že by při rozhodnutí vyčlenit Farmu Čapí hnízdo roli hrály evropské dotace. "Aniž by odvolací soud snižoval hodnotu této výpovědi, připomíná, že důkazy je třeba zásadně hodnotit jako rovnocenné, samozřejmě z pohledu jejich charakteru a přínosu pro posuzovanou věc. Lze však stěží souhlasit s tím, že právě jenom Ing. Bareš může vysvětlit veškeré okolnosti převodu společnosti ZZN Agro Pelhřimov, s. r. o., následně a. s. a posléze Farma Čapí hnízdo a. s., když tento při vší úctě vycházel ze zprostředkovaných informací a tyto podával z jeho subjektivního pohledu," píší Brázdilová, Králík a Pacovský.

Rozsudek padl v lednu. Babiš a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová čelili obviněním z poškození finančních zájmů EU a dotačního podvodu. Hrozily jim desetileté tresty. Žalobce Jaroslav Šaroch v odvolání verdikt napadl. Odvolací soud jej v úterý zrušil. Předseda hnutí ANO, a jeho poradkyně tak opět stanou před Městským soudem v Praze.

Babiš: Fiala a jeho vláda jsou nemocní Babišem. Zlý fialový mimoň ničí naši zemi (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.