Soudce zveřejnil příkaz k prohlídce u Petra Hladíka. Ministr podal kárnou žalobu

Soudce Městského soudu v Brně Aleše Dufka čeká kárná žaloba, kterou na něj podal ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Nejvyšší správní soud bude zjišťovat, jestli Dufek porušil své pravomoci, když poskytnul médiím informace o probíhajícím neveřejném trestném řízení.

Ministr Blažek má v tomto ohledu jasno. "Trestní řízení má být až do projednávání před soudem neveřejné. Proto jsem podal kárnou žalobu na soudce, který dle mého názoru toto základní pravidlo porušil. Nesmí to být běžné," napsal na svém twitteru Blažek.

[chooze:article;value:473911]

Ministerstvo spravedlnosti už více než měsíc pracuje na vyšetřování případu spojeného s kauzou obecních bytů v Brně. Po policejní razii unikly na veřejnost dokumenty o třech podezřelých, kteří byli vyšetřováni v kauze manipulace s obecními byty. Soudce Dufek portálu iDNES.cz poskytl na základě žádosti podle zákona o svobodném přístupu k informacím poskytl soudní příkazy k domovním prohlídkám podezřelých.

Dufek se podle portálu Česká justice hájil tím, že neviděl důvod nevyhovět žádosti a neposkytnout informace. Veřejnost podle něj měla právo vědět, z čeho byli tři lidé podezřelí, protože se jednalo o veřejné činitele. Jedním z těchto podezřelých byl navíc kandidát na ministra životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL), jehož ve čtvrtek premiér Petr Fiala (ODS) prezidentovi navrhl na ministerskou pozici.

Žalobou se nyní bude zabývat kárný senát, který rozhodne o Dufkově provinění i jeho míře. Pokud shledá zveřejnění citlivých dokumentů jako dostatečně závažné provinění, může mu hrozit i zbavení soudcovského taláru. 

Připomeňte si kauzu privatizace bytových domů v Brně v reportáži TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.