Soudy s Kramným byly podivné. Některé důkazy ignorovaly, tvrdí expert

"Naše soudy v kauze Kramný rozhodovaly zajímavě. A tím myslím hlavně nepřijetí důkazů, které vyznívaly ve prospěch nakonec odsouzeného vraha," upozorňuje pro TN.cz bezpečnostní expert a bývalý děkan policejní akademie David Zámek a připouští, že sledovaný případ může nakonec vést ke změně přístupu k práci v justici i policii. 

Expert si dokonce klade otázku, jestli v tomto případě nebyla porušena právní zásada "In dubio pro reo" jež dokonce soudům ukládá za povinnost rozhodovat ve prospěch obžalovaného, pokud o jeho vině existují pochybnosti.

[chooze:article;value:569560]

​"Přijde mi, že soudy případ Kramného posuzovaly s tím, že byly už dopředu přesvědčeny, že je vinen. Nepřímé důkazy ale tvoří jakési ucelené kolečko a já osobně nepochybuji, že se té vraždy dopustil," upozorňuje Zámek.

Petr Kramný už ve své kauze žádal v roce 2022 o obnovení řízení, Krajský soud v Ostravě mu však nevyhověl. "Musel by splnit podmínky stanovené trestním řádem. Těch je celá řada, ale zjednodušíme-li to, tak je to možné, pokud vyjdou najevo dříve neznámé skutečnosti nebo důkazy," vysvětluje pro TN.cz advokátka Anna Frantalová.

Další z několika možností, jak by se odsouzený vrah mohl dostat na svobodu, je prezidentská milost. Ta může pomoci například lidem, kteří sice byli odsouzení podle zákona, ale vyvstávají pochybnosti v oblasti etiky.

Milostí se zabýval exprezident Miloš Zeman, jenž zastával funkci nejvyššího ústavního činitele i v době, kdy kauzu Kramný soudy projednávaly.

[chooze:article;value:569490]

​"Po prostudování spisu jsem neměl pochybnosti o vině pana Kramného," říká Miloš Zeman pro TN.cz. Jestli se případem zabývá i současný prezident Petr Pavel, z vyjádření Hradu jasné není. "Omlouvám se, ale konkrétní jména žádostí o milost nekomentujeme," uvedl pro TN.cz mluvčí současné hlavy státu Vojtěch Šeliga.

Další možností, kam by celá sledovaná kauza mohla směřovat, by byl mimořádný opravný prostředek ministra spravedlnosti "O stížnosti pak rozhoduje ze zákona Nejvyšší soud ČR. K takové stížnosti může v podstatě kdokoliv podat podnět, který adresuje přímo ministru spravedlnosti nebo rovněž státnímu zastupitelství," uvádí advokátka Frantalová.

Jenže případ Kramného na stole ministra není. "V tuto chvíli se kauzou nezabýváme. Žádné nové podněty jsme v této souvislosti neobdrželi," upozornil nedávno pro TN.cz Michal Pleskot z tiskového oddělení ministerstva spravedlnosti.

Kamarádka Kramných o soukromí Moniky: Něco ji tížilo:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.