Soudy zrušily jednání, podatelny měly zavřeno. Úředníci vyhlásili stávku

V Česku ve středu stávkují tisíce soudních úředníků. Jejich mzdy jsou ve srovnání s ostatními státními úředníky v průměru o 10 tisíc korun nižší. Nejhůř jsou na tom soudní zapisovatelky.

Z oken českolipského soudu visí transparenty poukazující na chudobu soudních úředníků. "Nejsem jediná, kdo tady pobírá ty sociální dávky," popsala soudní zapisovatelka Barbora Pihlerová.

Samoživitelce s platem 18 000 stát mzdu dorovnává na 20 000 čistého. Za bydlení zaplatí 14 a o dovolené u moře může jenom snít.

A její kolegyně čeká na zvýšení platu už 30 let. Stávka tisíců úředníků ochromila soudy po celém Česku. 

Zrušila se řada soudních jednání. Například manželé Chvátlinovi z Liberce se přišli k soudu rozvést. Zda se jim to podaří, ale není vůbec jisté. "My v 9:30 máme mít soud, takže uvidíme. Doufáme," řekli rozvádějící se manželé Chvátlinovi.

[chooze:article;value:557000]

​Jakub Vojtinyi přijel na podatelnu z 20 kilometrů vzdálené Chrastavy a má smůlu. Je zavřeno. "Já to mám z ruky, takže zas budu muset projíždět zbytečně naftu. Ale asi je to za dobrou věc, ne? Ekonomika jde dolů, všechno jde nahoru a i oni potřebují jíst, takže trošku to chápu," sdělil pan Vojtinyi.

Zaměstnanci Krajského soudu v Liberci vyplnili svými podpisy celkem 68 archů papíru. "Vedení soudu považuje požadavky stávkujících za oprávněné. My samozřejmě doufáme, že se domluvíme," uvedla mluvčí Krajského soudu v Liberci Karolína Francová.

Soudní úředníci jsou zodpovědní nejen za zápisy z líčení, ale rozhodují i o exekucích, platebních rozkazech nebo insolvencích. A delší stávka by mohla přinést třeba kolaps obchodního rejstříku, protože by podnikatelé nemohli zakládat firmy a uzavírat smlouvy.

[chooze:article;value:541258]

"Pan ministr jednal se zaměstnanci soudů," sdělil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Soudní úředníci měli přislíbené zvýšení mezd o 1 500 korun. Podle ministra dostali kvůli škrtům jen půlku.

"Ta dohoda by se splnit měla. A ještě v letošním roce tak, jak byla uzavřena," poznamenal ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). "Já myslím, že se nějak domluvíme. Doufám v to," dodal.

Ke stávce se vyjádřil prezident Soudcovské unie Libor Vávra:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.