Soumrak zaměstnaneckých benefitů. Kvůli úsporám vlády je firmy neutáhnou

Volnočasové firemní benefity v Česku nyní poskytuje 92 procent podniků ve formě příspěvků na stravování, sport nebo kulturu. Od ledna ale budou tyto benefity osvobozeny od daně jen do ročního limitu poloviny průměrné mzdy a zaměstnavatelé je tak budou nuceni omezit.

"Ty limity byly nastaveny příliš nízko. To samozřejmě výrazně komplikuje situaci jak zaměstnavatelům, tak potom těm lidem, protože některé benefity pro ně byly poměrně zásadní," vysvětlil personální ředitel AERO Vodochody Luboš Tejkl.

"Zaměstnavatelé nám v průzkumu říkali, že zhruba 40 z nich bude omezovat benefity na zákonem definovanou hranici. Což znamená, že v řadě případů seškrtají polovinu benefitů, které zaměstnancům dávali," řekl viceprezident Hospodářské komory ČR Tomáš Prouza.

Opatření se dotkne například takzvaných multisportek. Jde o karty, díky kterým mají zaměstnanci zvýhodněný vstup na sportoviště anebo do wellness center.

[chooze:article;value:531120]

​Rušení bonusů se bude podle odborníků týkat především malých a středně velkých firem. "My nemáme jako zaměstnavatelé prostor, abychom dávali benefity, které se nám najednou téměř o polovinu zdraží," vysvětlil daňový expert z Unie zaměstnavatelských svazů Petr Frisch.

"Budeme muset hledat jiné cesty, jak nové kandidáty motivovat a přitáhnout k naší společnosti," řekl finanční ředitel firmy Agromex Tomáš Vrzala.

Právě poskytování benefitů hraje podle ředitelů firem hlavní roli při výběru zaměstnavatele. "Je to něco, čím se může třeba zaměstnavatel odlišovat od těch ostatních a čím může zaměstnance přilákat," dodal Tejkl.

V konečném důsledku mohou podle zaměstnavatelů zvažované kroky vést i ke zvýšení mzdových nákladů nebo redukci stávajících zaměstnanců.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.