Moderní bydlení

Soused má doma prasata. Šíleně smrdí, nemůžeme ani na zahradu, zoufá žena

V jedné středočeské obci chování prasat patřilo k tradici. Časy se ale mění. "Jsem moc ráda, že tu kolem nás máme krásnou přírodu a spoustu nádherné zvěře, ale v poslední době mi tu dost vadí nepříjemný zápach, kvůli kterému ani nemůžete vyjít na za zahradu," stěžuje si Eva ve skupině občanů obce na sociální síti.

Kromě hnojení okolních polí zmiňuje také souseda, jenž chová prasata přímo v centru obce. Další občané ale reagují spíše smířlivě. "Odmalička žiji na vesnici a vždy tam lidé chovali prasata, ovce, krávy. Nechápu, proč člověk bydlí na vesnici, když mu to pak vadí," reaguje Jan.

[chooze:article;value:553080]

Starosta obce se sporem občanů nezabývá. "Toto ani není naše kompetence. Jestli někomu vadí smrad prasat, tak se může obrátit snad jedině na hygienu nebo veterinární správu. Chov prasat ale k životu na vesnici vždy patřil a doufám, že i patřit bude," uvedl starosta pro TN.cz.

Ani Státní veterinární správa (SVS) s domácím chovem prasat nějaký zásadní problém nemá. "Jestli někomu vadí jen smrad, tak je mimo naše možnosti s tím cokoli dělat. Při chovu prasat je zápach přirozený," upozorňuje mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

"Naše kontroly jsou ale zaměřeny na podmínky chovu, aby zvířata měla pohodu. Pro chov prasat také musíte mít registraci. Občas provádíme také nákazové kontroly. V České republice máme africký mor prasat, pro některé chovy se proto vztahují i přísnější podmínky zabezpečení," dodává Vorlíček.

Středočeskou obec terorizují výtržníci v autech, zákony jsou na ně krátké (10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.