Sousedi jen závidí. Z Česka je tankovací ráj, v srpnu ale nafta zdraží o 5 korun

Naši sousedé si už všimli levné nafty v České republice a tankovací turistika se rozjela na plné obrátky hlavně v našem pohraničí, všímají si tvnoviny.sk.

Na cenový rozdíl upozorňují i německá média. "Pokud pojedete přes hranice Polska, Rakouska a České republiky, můžete ušetřit peníze za tankování,“ uvádí autozeitung.de.

[chooze:article;value:505601]

​I díky přicházejícímu únorovému embargu na ruskou ropu se Evropa podle slovenského webu dostatečně předzásobila. "To způsobilo u nafty výrazný cenový pokles. Ta po týdnech začala viditelně zlevňovat, až se na Slovensku dostala na úroveň euro čtyřicet (33,17 Kč, pozn. red.). V Polsku a hlavně v Česku klesla ještě níže," popisují situaci tvnoviny.sk.

"V červnu cena dieselu vzrostla, ale Češi zůstali na původní úrovni. Tankovací turistika má však svou expiraci, za několik týdnů se vrátí ceny do normálu," předpovídají slovenští novináři.

[chooze:article;value:510184]

​"Nižší ceny nafty v ČR jsou způsobeny nižší spotřební daní. V ČR ale v létě snížení skončí, což bude znamenat skokové zdražení nafty zhruba na slovenskou úroveň," vysvětluje analytik Boris Tomčiak.

K nepříjemnému cenovému skoku by u nás mělo dojít už v srpnu. Nafta by mohla zdražit o pět korun za litr. Důvodem je růst cen ropy a také návrat spotřební daně z motorové nafty na úroveň, kde byla do loňského května. Na každém litru dieselu tak zaplatíme na dani o 1,50 koruny víc.

Na pumpě zřejmě šidí zákazníky během tankování (2/2020):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.