Sousední zemi trápí tropičtí komáři, kteří přenáší exotické nemoci. Jsou i v Česku

Hmyzí kalamita zachvátila sousedy České republiky. Napříč Rakouskem a Německem se šíří obavy ze zvýšené agresivity komára tygrovaného. V Rakousku dokonce platí varování před tímto druhem komára.

Nebezpečí spočívá zejména v tom, že komár tygrovaný je mnohem agresivnější než jeho evropští příbuzní, na které jsme zvyklí i u nás. Jediný komár může pokousat i 30krát denně, uvádí portál OE24. A s rostoucími teplotami roste i jeho aktivita.

Kromě toho je ale komár tygrovaný hrozbou i kvůli tomu, že je velmi častým přenašečem tropických nemocí. Mezi typické nemoci, které může tento druh komára přenést, patří horečka dengue nebo virus zika, jehož šíření v roce 2016 vyvolalo paniku.

[chooze:article;value:516954]

Třetím nebezpečím, které komár představuje, je skutečnost, že je mnohem menší než čeští komáři. Kvůli tomu jeho kousnutí není tak bolestivé a je těžší si jej všimnout. Právě to komárovi tygrovanému umožňuje se nerušeně krmit krví lidí i domácích zvířat po delší dobu, čímž roste riziko přenosu nemoci, uvádí portál Bild.

Hrozba komára tygrovaného není omezená jen na Rakousko či Německo. Před deseti lety se tento komár, který původně pochází z Dálného východu, poprvé objevil i na jižní Moravě, kde se od té doby ojediněle ukazuje. Umožnilo mu to stále teplejší počasí, kvůli kterému se může pravidelněji vydávat čím dál víc na sever.

V Rakousku je už komár tygrovaný usazeným druhem. Výzkumy vědců zjistily, že i když se jedná o teplomilný hmyz, dokáže přežít evropské zimy a ve městech jako Vídeň nebo Štýrský Hradec už má svoje kolonie, uvedlo rakouské ministerstvo zdravotnictví.

Kromě Rakouska se lidé mohou s komárem tygrovaným i nemocemi, které přenáší, setkat i na dovolené u moře. Pravidelně se totiž vyskytuje v zemích jako Bulharsko, Chorvatsko, Itálie, Řecko, Španělsko či pobřežní regiony v jižní Francii.

Komár tygrovaný je typický svými bílými flíčky na těle i nohou. Je dlouhý zhruba 10 milimetrů. Na rozdíl od běžného komára, který obvykle kouše nad ránem a k večeru, je komár tygrovaný aktivní po celý den.

V Evropě se šíří exotické nemoci přenášené komáry. Na vině je klimatická změna (6/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.