Sousedské spory nemusí končit u soudů, upozorňují právníci. Chce to ale nadhled

Pozvat souseda na kávu a o všem si rozumně promluvit. To je podle některých právníků nejlepší řešení sousedských sporů. "Nejčastějším sporem mezi sousedy je překračování hluku. V zásadě to překračování imisí, ať už hlukem, stínem, nebo nějakým jiným obtěžováním, se pořád dokola opakuje," říká advokát Štěpán Ciprýn.

"Dlouhodobě nejudržitelnější je vždycky se dohodnout na nějakém smírném řešení, ale ne za každou cenu. A i na takové jednání je vhodné se vybavit znalostí práva, tedy konkrétními argumenty," dodává další advokát Ondřej Preuss.

Když ale domluva selže, přichází na řadu úřady a právníci. Záleží i na konkrétním sporu. "Pokud je nějaký zádrhel, doporučuji preventivně za advokátem zajít, protože on může člověka nasměrovat na cestu, kterou ani sám nezná," myslí si dále Preuss.

[chooze:article;value:519135]

"Pakliže by ten problém eskaloval až do nějakého sporu a máme podezření, že míra hluku je nepřiměřená, tak je namístě kontaktovat krajskou hygienickou stanici. Specifické mohou být případy rušení nočního klidu, tam se jedná o přestupek a můžeme zavolat policii," radí pak vedoucí právní poradny dTest Alena Ivanová.

Jsou ale i jiné cesty. "Je možnost využít i mediace, což je mimosoudní prostředek, aby lidé našli smírnou variantu. Otázka je, jestli je možná, protože klade větší náročnost na ty účastníky, aby získali nějaký nadhled," zdůrazňuje Ciprýn.

[chooze:article;value:519107]

Podle advokátů se řadu sporů daří vyřešit mimosoudně. Když ne domluvou, tak třeba i předžalobní výzvou. Pokud ani to nezabere, přichází na řadu samotný soud. Sousedské spory tvoří podle průzkumu agentury IPSOS u soudů zhruba desetinu všech kauz.

"I během soudního řízení lze uzavřít smír. To znamená, že v nemalé části těch situací ani soud nerozhodne, protože to samotné řízení přispěje ke smíru," dodává Preuss.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.