Spánek je u dětí klíčový. Experti zjistili přesný čas, kdy mají vstávat a usínat

Pro správný vývoj dětského organismu je zásadní dostatek spánku. Je však důležité, aby rodiče dbali na pravidelný režim, kdy své děti budí a ukládají. Posouvání jejich denní rutiny je spíše na škodu. "Ideální je, aby děti chodily spát v 7 hodin večer a vstávaly v 7 hodin ráno. Pokud by však rodiče zjistili, že se jejich ratolesti budí třeba o hodinu dvě dříve, je lepší čas ukládání do postele posunout," vysvětlila portálu Mirror Jennifer Robinsonová, která se zabývá dětským spánkem.

"Je důležité se držet jednoduchého pravidla. Dítě by mělo být denně 12 hodin vzhůru a 12 hodin spát. To by mělo platit pro všechny děti od devíti měsíců do sedmi let. Pokud jsou mladší, jejich doba spánku může různě kolísat. Roli pak totiž hraje několik faktorů. Například jak dlouho spaly během dne či kolik hodin uplynulo od jejich posledního zdřímnutí," popsala Jennifer Robinsonová.

[chooze:article;value:491706]

"Potřeba spánku je individuální, nelze říct, že jeho nedostatek musí mít negativní zdravotní dopady na každé dítě, které nespí tolik hodin, kolik by mělo. Někomu může stačit méně spánku. Neblahé důsledky na dítě však mají hlavně špatné vnější podmínky pro spaní, které mu ve spánku brání," vysvětlil pro redakci TN.cz dětský lékař Jan David, jak je důležité ratolesti v noci nerušit. Podle něj hluk škodí nejvíce dětem, které by jinak usnout dokázaly.

"Právě tyto případy mají nejhorší důsledky. Mohou vést například k únavě nebo k poruše soustředění ve škole. Pokud jsou navíc děti nemocné, například v současné době je intenzivně trápí respirační choroby, je spánek klíčový při rekonvalescenci," sdělil pediatr Jan David. Podle něj jsou však i dopady nedostatku spánku na děti velmi individuální, závisí totiž na jejich věku. "Čím je dítě starší, tím se u něj potřeba spánku snižuje," dodal.

[chooze:article;value:476561]

Odbornice zdůraznila, že se spánková rutina u dětí mění při jejich nastoupení do školek a jeslí. "Spousta dětí tam začne spát přes den, kvůli tomu se u nich objevuje častěji noční probouzení a vstávání brzy ráno. Následně však začnou chodit do školy a o odpolední spánek přijdou. Tato ztráta spaní přes den společně s velmi akčním prostředím mohou dítě dostat do koloběhu únavy," varovala Jennifer Robinsonová, která má sama dvě malé děti.

To může vést k vychýlení spánkové rutiny a dítě se začne ráno budit dříve, tentokrát však z únavy. Rodiče se podle expertky začnou mylně domnívat, že dítě je až moc odpočaté, a posunou jeho večerku. Přitom je prý správným řešením pravý opak, dítě by mělo začít chodit spát o hodinu dříve.

Respirační choroby trápí nejvíce děti. Rodiče hledají alternativní léčbu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.