Španělsko je země plná rozmanitostí. Od Pamplony až po Kanárské ostrovy

[chooze:gallery;value:32791]

Španělsko je zemí s bohatou kulturou, krásnou přírodou a různorodými zážitky. Dovolenou plnou radosti a poznání zde zažijete téměř všude. Ať už míříte za kulturními památkami, nebo na malebné pláže. 

Pamplona: Nejen býčí běhy

Pamplona je spojena hlavně s tradičními býčími běhy, které se konají v rámci festivalu San Fermín. Nicméně toto malebné město nabízí i mnoho dalších zajímavostí a aktivit. 

Katedrála Panny Marie

Do své dnešní podoby byla postavena již ve 14. století. Jedná se o jednu z nejznámějších památek ve městě. Navíc je duchovním centrem arcidiecéze v Pamploně. Turisty zaujme i pohřebiště navarrských králů, jež je součástí katedrály. 

Citadela v Pamploně

Pamplonská citadela je renesanční opevnění postavené na přelomu 16. a 17. století. Velká část se dochovala a nabízí kouzelné výhledy na okolí. Je jí také přezdíváno Nový hrad. Nachází se v centru Pamplony a je ohraničena parkem Vuelta del Castillo

Památník Ernesta Hemingwaye

Na své si v Pampolně přijdou také milovníci literatury. Ke své tvorbě si totiž město vybral uznávaný spisovatel Ernest Hemingway. Ve městě tedy stojí jemu věnovaný památník. Jeho článek o pamplonských býčích bězích totiž udělal z tohoto festivalu událost vyhledávanou i lidmi ze zahraničí. "Nikdy nebudu schopen udělat víc, než udělala Pamplona pro mě," napsal Hemingway v roce 1953.

[chooze:article;value:514684]

Andalusie: Dědictví Španělska

Andalusie je skutečně unikátním místem, které kombinuje historii, kulturu, umění a nádhernou přírodu. Na své si tak přijde téměř každý. Dokonce i sportovní fanoušci. V řadě měst totiž můžete navštívit stadion, kde se hraje španělská fotbalová soutěž LaLiga, která je jednou z nejlepších na světě. 

Plaza de España

V překladu Španělské náměstí bylo vystavěno až v roce 1928, ale mísí se v něm několik stylů španělské architektury. Hlavní chloubou náměstí v Seville je hlavní budova navržená architektem Aníbalem Gonzálezem. Celý komplex je ve tvaru velkého půlkruhu. K budovám se dá přijít přes čtyři mosty vedoucí přes vodní příkop

Alhambra

Komplex paláců postavený ve 14. století vás přenese do jiného světa. Jedná se totiž o budovu postavenou arabskými vládci právě v islámském stylu. Kromě nádherných paláců a pevností si můžete prohlédnout také 13 věží. Při návštěvě Granady tak musíte tuto světovou památku UNESCO navštívit. 

Příroda

Andalusie je proslulá svými krásami a členitou přírodou. Jedním z nejznámějších míst je pohoří Sierra Nevada nacházející se v provincii Granada. Jeho součástí je i hora Mulhacén, která je s výškou 3 482 metrů nad mořem nejvyšším bodem kontinentálního Španělska. Oblíbeným turistickým místem je přímořská oblast Costa del Sol a její malebné pláže. Chybu neuděláte ani při návštěvě pouště Tabernas. Jedná se sice o poušť, ale pařáky zde nečekejte. Průměrná roční teplota je v nejnižších polohách okolo 18 stupňů Celsia. 

[chooze:article;value:516728]

Valencie: Město kontrastů

Krásné město na východním pobřeží, které nabízí širokou škálu atrakcí, aktivit a vyžití pro své návštěvníky. Skrývá bohatou kulturu, historii a architekturu. Zábavu si v něm užijí turisté všech věkových kategorií. 

Ciudad de las Artes y las Ciencias

Jedním z nejvýznamnějších míst současné španělské architektury je bezesporu Město umění a věd, které začalo ve Valencii vznikat v roce 1996 a nachází se ve vyschlém korytě řeky, která po povodních v roce 1957 změnila směr svého toku. Náklady na něj se vyšplhaly přibližně na 1,2 miliardy euro. 

První dokončenou budovou tohoto komplexu bylo v roce 1998 kino L'Hemisfèric. Počet budov se postupně rozrůstal. O dva roky později vzniklo Vědecké muzeum prince Filipa. Dále pak zimní zahrada a galerie Umbraculo a Palác umění

Playa de la Malvarrosa

Nejoblíbenější a nejznámější pláž ve Valencii. Bažinatá oblast se v pláž proměnila až v 19. století. Svůj status získala hlavně díky krásnému písku a snadné přístupnosti téměř z celého města. Při cestách po Valencii rozhodně stojí za návštěvu. 

[chooze:article;value:517221]

Mercado Central de Valencia

Valencijské centrální tržiště je jednou z nejstarších fungujících tržnic v Evropě a zároveň patří mezi ty nejstarší. Zákazníci si mohou od pondělí do soboty vybírat z nabídky přibližně 400 obchodů. Otevřeno je od půl osmé ráno do třetí hodiny odpoledne. Tržiště navíc zaměstnává přibližně 1,5 tisíce lidí. 

Baleárské ostrovy: Zářivý klenot Středozemního moře

Každý z těchto ostrovů má své jedinečné kouzlo a nabízí rozmanité možnosti pro strávení nezapomenutelné dovolené. Rozhodnutí, který ostrov navštívit, tak závisí primárně na vás. Rozhodně ale nesáhnete vedle, pokud vybíráte mezi Mallorcou a Ibizou

Mallorca

Největší španělský ostrov láká hlavně do svého hlavního města Palma de Mallorca. Ostrov s rozlohou 3 648 kilometrů čtverečních ale stojí za prozkoumání celý. Při svých cestách rozhodně musíte navštívit i město Sa Coma a jeho malebné pláže. Pobřeží Mallorcy si můžete prohlédnout například při plavbách katamaránem. 

Ibiza

Chybu neuděláte ani při návštěvě ostrova Ibiza. Ten je známý hlavně pro svůj bohatý noční život a večírky. Z nádherné pláže tak můžete zavítat rovnou do nočního klubu a začít si užívat. Přicestovat ale mohou i rodiny s dětmi, na které čekají například vodní parky, safari nebo potápění s delfíny

Kanárské ostrovy: Ráj na zemi

Kanárské ostrovy nabízejí pestrou paletu zážitků. Na své si přijdou ti, kteří vyhledávají krásné pláže, krásy přírody či různé vodní aktivity. 

Pláže

Jednou z nejkrásnějších pláží na Kanárských ostrovech je Playa de Las Canteras, jež se nachází na ostrově Gran Canaria. Navíc se jedná o oceňovanou pláž, která je snadno přístupná i pro osoby se sníženou pohyblivostí. Nemusíte se tak bát vyrazit na pláž s dětmi.

K pobytům na pláži patří i návštěvy dobrých restaurací a barů. Takový zážitek nabízí Playa del Duque na ostrově Tenerife. I tato pláž je vhodná pro zábavu s celou rodinou. Navíc je promenádou spojena s dalšími osmi plážemi a mnoha luxusními obchody. Nedaleko pláže navíc můžete pohodlně zaparkovat. 

[chooze:article;value:516170]

Národní parky

S Kanárskými ostrovy je odjakživa spojena i krásná příroda. Tu najdete například v národním parku Teide, kde mimo jiné leží i nejvyšší vrch Španělska. Tím je sopka Pico de Teide, která je s výškou 3 718 metrů nad mořem zároveň jednou z nejvyšších sopek světa. Oblast byla vyhlášena národním parkem v roce 1954 a v roce 2007 se dostala na seznam světového dědictví UNESCO. 

Nádherný národní park najdete i na ostrově La Gomera. Národní park Garajonay je chráněným územím od roku 1981 hlavně kvůli svým jedinečným vavřínovým lesům. Na nejvyšší bod parku se můžete dostat po turistických stezkách. Je ale o poznání nižší než sopka Pico de Teide. Tyčí se totiž "jen" do výšky 1 484 metrů nad mořem. 

Španělsko na konci loňského srpna zasáhly obří kroupy. Některé měly velikost tenisového míčku:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.