Španělsko si objednalo příliš široké vlaky. Nevejdou se do tunelů

Španělsko má z ostudy kabát. Může za to chyba ministerstva dopravy, které si objednalo nové vlaky určené pro osobní přepravu. Za sérii nových vagonů by Španělsko zaplatilo více než 6 miliard korun.

Jenže při objednávání vozů přehlédli jeden zásadní problém. Zatímco na běžných tratích neměly vlaky žádné problémy, v severních regionech Asturias a Kantábrie je překvapily tunely. Ty jsou totiž užší než ve zbytku země. Nové vlaky se tak do nich nevejdou, píše portál BBC.

[chooze:article;value:489450]

Objednávku se Španělsku naštěstí podařilo včas zarazit a předejít tak výrazné finanční ztrátě. Kantábrie však po španělské vládě požaduje odškodnění. Nové vlaky, které už mají brát specifické vlastnosti severních železnic v potaz, by měly dorazit až v roce 2026.

Zkažená objednávka už stála křeslo několik významných představitelů. Kvůli chybě rezignovala španělská tajemnice pro dopravu Isabel Pardo de Veraová i šéf národní vlakové společnosti Renfe Isaías Táboas.

Španělsko oběma regionům slíbilo, že na tratích, které zkažená objednávka vlaků postihla, bude cestování vlakem zdarma až do roku 2026, kdy má dorazit náhrada. "Od chvíle, kdy jsem se o tomto problému doslechla, jsem udělala všechno, abychom jej mohli vyřešit," prohlásila podle portálu Guardian ministryně dopravy Raquel Sanchézová Jimenézová.

V Ohiu vykolejil vlak. Unikly z něho ty nejhorší jedy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.