Španělským úřadům se podařilo zabavit rekordních 9,5 tuny kokainu

Agentura AFP s odkazem na společné prohlášení policie a celní správy uvádí, že se jedná o "dosud největší kontraband kokainu ve Španělsku", k jehož zajištění došlo ve středu v přístavu Algeciras na jihu země. Narkotikum bylo ukryto v bednách od banánů v chladicím kontejneru.

Operace je "bezprecedentní ranou pro jednu z největších zločineckých organizací na světové úrovni v oblasti distribuce kokainu", uvedli policisté, aniž by tuto skupinu přesněji identifikovali. Dodali, že zamýšlenými příjemci byly hlavní evropské zločinecké sítě v Evropě.

[chooze:article;value:517694]

Balíčky s kokainem byly označeny logy více než 30 evropských zločineckých skupin, které měly náklad převzít. Některé z nich byly označeny logem hákového kříže a slovem "Hitler", podobně jako zásilka kokainu, která byla letos v květnu zadržena v Peru během transportu do Belgie.

https://twitter.com/AFP/status/1695186285810589911

Zajištěná droga pocházela z Guayaquilu, ekvádorského přístavního města známého jako odrazový můstek pro export drog z Jižní Ameriky do Spojených států a Evropy. Organizace, která přepravu zajišťovala, byla schopna díky rozsáhlé obchodní síti posílat do Evropy 40 kontejnerů měsíčně. Kromě přístavu v Algeciras využívala také přístav Vigo na severozápadě Španělska, uvedli vyšetřovatelé.

Úřady uvedly, že organizace působila prostřednictvím mezinárodní společnosti obchodující s banány se sídlem v ekvádorském přístavu Machala. "Odtud posílali zboží v námořních kontejnerech různým společnostem v naší zemi, které kontrolovali samotní členové zločinecké sítě," stojí v prohlášení.

Ekvádor se v posledních několika letech stal klíčovým hráčem v regionálním obchodu s kokainem. Do této andské země se rozšířil obchod s drogami z Kolumbie a Peru, který využívá nedostatečných bezpečnostních opatření v přístavech na tichomořském pobřeží.

Geografická poloha Španělska, zejména jeho blízkost k severní Africe, která je hlavním zdrojem hašiše, a jeho úzké vazby na bývalé kolonie v Latinské Americe, která je hlavním světovým producentem kokainu, z něj učinily vstupní bránu pro pašování drog do Evropy.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.