Špatná zpráva pro Čechy. Šestina firem nebude příští rok zvyšovat mzdy

Agentura Ipsos představila nejnovější průzkum mezi českými firmami pro společnost PKF Apogeo, která se zaměřuje na daňové a mzdové poradenství a další služby. Ten příliš nepotěší mnohé zaměstnance.

Podle říjnového průzkumu zveřejněného v listopadu nebude platy příští rok zvyšovat 16 procent českých firem. U malých společností do 49 zaměstnanců je to 13 procent, u středně velkých (50 až 429 zaměstnanců) 15 procent a u velkých (250 a více zaměstnanců) dokonce 23 procent. Tuto otázku zodpovědělo celkem 152 firem, z toho 56 malých, 61 středních a 35 velkých.

"Nejčastěji firmy (40 %), zejména ty s 500 a více zaměstnanci (57 %), pravidelně platy valorizují, přičemž tato valorizace inflaci částečně zohlednila a zohlední i nadále. Nadpoloviční většina malých firem (54 %) přistupuje k zaměstnancům individuálně a plošné opatření nezavedla. Mzdy plánuje v následujícím roce zvyšovat v průměru 84 % společností," uvedla agentura Ipsos.

​Co se výše nárůstu mezd týče, malé firmy přidají v 55 procentech případů lidem na výplatách méně než 5 procent a ve 41 procentech případů 5 až 10 procent. Středně velké firmy v 38 procentech případů přidají do 5 procent a v 60 procentech případů 5 až 10 procent. Velké firmy v 63 procentech přidají méně než 5 procent a ve třetině případů 5 až 10 procent. Více než 10 procent přidají jen tři procenta firem. Tuto otázku zodpovědělo celkem 128 firem, 49 malých, 52 středních a 27 velkých.

​Kvůli nové legislativě 44 procent firem nebude dohody o provedení práce a dohody o pracovní činnosti omezovat, 27 procent je omezí či nahradí pracovními smlouvami a 11 procent už je dokonce omezilo. Celkem 18 procent firem nemá o změnách informace.

[chooze:article;value:528989]

Čtyři důvody, proč nebudou firmy lidem přidávat

Jak uvedl datový analytik společnosti Datarun Petr Bartoň, jedním z důvodů, proč firmy nebudou zvyšovat mzdy, je ten, že je už asi zvedly mzdy předloni, loni a případně ještě letos v únoru.

"Druhým vysvětlením je, že ani v normálních letech nezvyšuje mzdy každá firma každý rok, ale třeba jednou za X let, a o to pak více. Třetím vysvětlením 16 % firem neplánujících zvýšit příští rok mzdy je, že sice mohou neplánovat, ale nakonec k tomu třeba budou stejně přinuceny. Situace na pracovním trhu je dále špatná z pohledu firem, dál nejsou a nebudou lidi. Stát samozřejmě svoje zaměstnance uvolňovat pro soukromý sektor nehodlá," pokračoval Bartoň.

"Čtvrté vysvětlení je už ale smutnější. Mezi těmi 16 % bude spousta těch, které prostě na další zvyšování mezd už nemají, když je tak tak zvládaly zvyšovat doposud. A takové firmy hledejme právě mezi malými a středními podniky, jichž se průzkum týkal. Ne že jsou méně produktivní. Naopak. Ve většině případů jsou to právě ty nejproduktivnější firmy, které stále rostou a jsou agilní, a nejsou již zkostnatělý obří moloch. Je to ale spíše tím, že státní dotace jdou dál spíše těm velkým firmám, a tak jim nadržují," dodal Bartoň

[chooze:article;value:526158]

Růst inflace

Podle zprávy ministerstva financí z 10. listopadu bude inflace pro rok 2024 nad 3 procenty, Česká národní banka ve zprávě z 2. listopadu uvádí, že inflaci příští rok odhaduje na 2,6 procenta. Naopak ekonomové z Českomoravské konfederace odborových svazů naopak vidí inflaci na příští rok mezi 5 a 6 procenty.

Pro zaměstnance to tak není dobrá zpráva. Pokud by došlo na černý scénář podle ČMKOS, tak by to vzhledem k výsledkům průzkumu znamenalo, že se reálná mzda zvedne pracovníkům nejvýše ve 42 procentech českých firem.

Podívejte se na reportáž TV Nova o inflaci v Česku i Evropské unii z půlky listopadu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.