Špatná zpráva pro milovníky sladkostí. Čokoláda nejspíš pořádně zdraží

Ceny kakaa za poslední rok podle dat z webu Trading Economics na trzích vzrostly na skoro trojnásobek. Nejvýrazněji navíc rostou v posledních třech měsících. První výrobci čokolád se tak už ozvali s tím, že jejich výrobky budou zdražovat. Týkat by se to ale podle analytiků mělo i všech ostatních.

Ceny z mírně přes 2 000 dolarů za tunu narostly na více než 8 000. Už v minulých letech cena čokolád narostla kvůli inflaci. Nyní se drží na přibližně podobných hodnotách. 

To se ale může brzy změnit. Vyšší cenu kakaa zavinilo nepříznivé počasí. Jev El Niño totiž způsobil, že je v Africe extrémně větrno a sucho. Velký vliv mají i klimatické změny. To zhoršuje zdraví kakaovníků a roste méně jejich plodů, upozornil web USA Today.

[chooze:article;value:545071]

Mezinárodní organizace pro kakao už upozornila, že ceny budou růst. "Vzhledem k rostoucím nákladům na suroviny to pravděpodobně ovlivní činnost zpracovatelů," varovala.

Že pravděpodobně přijde zdražování, přiznal podle ABC News i šéf společnosti Mondelez Dirk Van de Put. Tato firma vyrábí několik cukrovinek oblíbených i mezi Čechy, například Milku či sušenky Opavia. Významné zdražování se ale může projevit až v příštím roce, protože na pultech obchodů bývají dříve vyrobené a naskladněné čokolády.

"Vzhledem k tomu, kde se ceny kakaa nacházejí, budeme využívat všechny nástroje, které máme, včetně cen, jako způsob udržování našeho podniku," uvedla například šéfka firmy Hershey's Michele Bucková.

Češi se konečně dočkali. Inflace výrazně klesla, ceny potravin padají (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.