Moderní bydlení

Špatné počasí pohltí Evropu. Ledový vítr z Arktidy se má přihnat už v říjnu

Pokud jste milovníkem příjemného podzimního počasí, kdy vám vítr vane ve vlasech a procházíte se cestami obklopenými spadaným listím, předpověď italských meteorologů vás zřejmě nepotěší. Tvrdí totiž, že následující měsíce se ponesou ve znamení intenzivních dešťů a silného větru.

"Zdá se, že příchod nové vlny špatného počasí, živené rozsáhlou tlakovou níží přicházející ze severní Evropy, přinese ještě intenzivnější deště a drastický pokles teplot," uvádí meteorologové z portálu Meteogiornale.

"První chladná období doprovázená ledovými větry přicházejícími z Arktidy se projeví již v polovině měsíce," dodávají odborníci. Na severu by navíc měli počítat i s prvními sněhovými srážkami, a to i v nižších nadmořských výškách.

[chooze:article;value:576288]

​Za viníka nestabilního počasí považují meteorologové klimatickou změnu. Ta dle studií zvyšuje frekvenci a intenzitu, s jakou se extrémní jevy střídají. Odborníci upozorňují, že rychlé změny počasí budou stále častější.

"Změna klimatu způsobená člověkem již ovlivňuje mnoho extrémů počasí a klimatu v každém regionu po celém světě. To vedlo k rozsáhlým nepříznivým dopadům a souvisejícím ztrátám a škodám na přírodě a lidech," vysvětlila Světová meteorologická organizace a jako příklad uvedla tání ledovců, které zvyšuje hladiny moří.

Konkrétně v Česku to vypadá, že nás deštivé počasí zastihne už tento týden. Český hydrometeorologický ústav hlásí déšť na všechny dny. Výstrahu před nebezpečím ale nevydal. Na podrobnou předpověď se podívejte ZDE.

Expert o povodních: Změna klimatu zřejmě zapříčiňuje, že jsou takové události častější:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.