Špatné počasí uzavřelo hraniční přechody. Staly se desítky nehod

Sněhové jazyky, ledovka a silný vítr jsou už několik dní realitou silnic po celé republice. Na zamrzlých vozovkách tak neustále hrozí zvýšené riziko dopravních nehod. 

Ve středu mají řidiči problémy zejména ve výše položených oblastech. Poblíž Rokytnice v Orlických horách dostal autobus smyk a zablokoval silnici. Nikomu se naštěstí nic nestalo.

Podobný scénář se odehrál na silnici mezi Kyjovem a Bohuslavicemi na Hodonínsku. Ledovka na silnici tam pokazila ráno řidiči osobního auta. I tento incident se obešel bez zranění.

[chooze:article;value:487440]

Blokovaná je od rána i silnice 602 na východ od Pelhřimova, kde havarovalo nákladní auto. Kamion uklouzl na ledovce a skončil v poli, zatímco jeho návěs zablokoval silnici. Řidič skončil se zraněními v nemocnici.

Omezení čeká i na řidiče projíždějící Vrchlabím. V jednom jízdním pruhu na silnici 295 narazilo osobní auto do zadní části druhého. Nejde o vážnou nehodu a nikdo se nezranil.

Na některých místech proto raději úřady rovnou omezily provoz. Před ledovkou varují například v Desné na Jablonecku nebo v Komárově na Semilsku. Velké problémy s údržbou silnic mají také úřady na Bruntálsku a Opavsku, kde hrozí nehody na neudržovaných silnicích.

Špatné podmínky se nevyhnuly ani největší české silniční komunikaci. Dálnice D1 je v úseku mezi Humpolcem a Jihlavou kluzká, situaci navíc zhoršuje sněžení. Řidiči by se měli mít v této oblasti na pozoru a jet pomaleji.

[chooze:article;value:487375]

Velký problém mají také řidiči nákladních aut, kteří směřují do Polska. Nákladní vozidla nad 3,5 tuny budou mít zakázaný vjezd na silnici I/10 z Tanvaldu do Harrachova a dál na hranice s Polskem. Nařízení platí od 11 do 14 hodin, ŘSD ovšem upozornilo, že se tato doba může změnit.

Uzavřené pro nákladní vozidla nad 12 tun jsou i hraniční přechody u Frýdlantu a Nového Města pod Smrkem. ŘSD v této oblasti doporučilo řidičům, aby své náklaďáky otočili směrem na přechod u Hrádku nad Nisou. Ten zůstává nákladním vozidlům stále otevřený.

Počasí ochromilo část Česka. Odehrály se kvůli němu desítky nehod:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.