Špatné zprávy pro vládu Petra Fialy. Zcela jí věří jen dvě procenta Čechů

Se špatnými zprávami pro současnou vládu přišlo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). To v prvním čtvrtletí provedlo průzkum, při němž se vyptávalo lidí na jejich názor na ústavní instituce. Celkem se centrum ptalo 966 respondentů starších 15 let, a to formou osobního rozhovoru.

Nejmenší důvěru má vláda a Poslanecká sněmovna. Oběma institucím plně věří pouze 2 procenta dotázaných. Částečnou důvěru v ně potom má dalších 18 procent lidí. S politickou situací v Česku je podle průzkumu spokojeno pouze 10 procent dotázaných, zatímco 65 procent dalo najevo svou nespokojenost.

[chooze:article;value:544027]

O něco lépe než vláda a Sněmovna je na tom Senát, kterému plně důvěřuje 5 procent lidí a aspoň částečně 27 procent. Svému hejtmanovi zcela důvěřuje 7 procent a částečně 38 procent dotázaných. Podobné výsledky má i krajské zastupitelstvo se 4 procenty plně důvěřujících a 40 procenty lidí, kteří jim důvěřují částečně.

Silnou pozici si stále udržuje prezident Petr Pavel. Ten má plnou důvěru hned 15 procent populace. Alespoň částečně mu pak věří dalších 39 procent dotazovaných.

Nejlépe si však už tradičně vedou politici na lokální úrovni. Svému starostovi plně věří 21 procent dotázaných a zčásti dalších 45 procent. Starostové tak mají největší podporu ze všech institucí. V těsném závěsu jsou pak obecní zastupitelstva s plnou důvěrou 13 procent a částečnou 49 procent obyvatel.

Důvěra politikům soustavně klesá. V prosinci jim věřila jen desetina Čechů (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.