Špatný spánek způsobuje řadu problémů. Experti radí obyčejný trik se vzduchem

Jednoduchý dánský trik na spaní lidem pomůže získat osm hodin kvalitního odpočinku každou noc, tvrdí odborník Max Kirsten. Jenom ve Velké Británii má podle výzkumů až 20 % lidí problém se spánkem, uvedl deník The Mirror.

Dlouhodobé účinky spánkové deprivace přitom mohou lidi vystavit riziku cukrovky, obezity, deprese, srdečního infarktu či mrtvice. Právě proto by měli lidé podle odborníka zkusit dánskou metodu.

Tato technika, známá také jako "hygge", vytváří pohodlné prostředí pro spánek tím, že udržuje ložnici chladnou a ložní prádlo zároveň teplé. "Cílem je užít si kontrast mezi chladnou místností a teplem postele, a zlepšit tak celkový zážitek ze spánku," popsal Kirsten. "Odpovídá to představě, že o něco chladnější pokojová teplota, kolem 15 až 20 °C, přispívá k lepšímu spánku mnoha lidí," vysvětlil.

[chooze:article;value:533664]

​Britové už od Skandinávců začínají přejímat i styl rodičovství. Děti tam spí v chladnějších teplotách, protože se věří, že jim prospívá zima. Po vystavení chladnému počasí navíc tělo zažívá vlnu ospalosti, připomíná web Daily Record.

Chladné počasí a omezené vystavení přirozenému světlu mohou také ovlivnit cirkadiánní rytmus a podnítit uvolňování melatoninu, tedy hormonu, který reguluje cykly spánku a bdění. "Tělo může také vynaložit více energie na vytvoření a udržení tepla v chladnějších podmínkách, což přispívá ke zvýšené únavě," dodal expert.

Čerstvý vzduch má také obecně vyšší hladinu kyslíku, což může podpořit lepší krevní oběh a okysličení tkání, včetně mozku, a pozitivně tak ovlivnit kvalitu spánku.

Třetina Čechů špatně spí. Může to být příznak vážnějších problémů (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.