Speciální platební karty pro uprchlíky. Německo tak chce omezit nelegální migraci

Vypadá to, že zlaté časy ilegálním uprchlíkům v Německu pomalu ale jistě končí. Země totiž od léta tohoto roku přestane vyplácet žadatelům o azyl dávky v hotovosti a bude jim je posílat na speciální platební karty.

"Nový zákon lidi samozřejmě nepotěší. Ale člověk musí převzít odpovědnost za svůj život, když přijde do Německa. Ano, a my vám to teď trochu ztěžujeme. Ale máme také řešení. Můžete pracovat," prohlásil vedoucí centra pro sdílené ubytování uprchlíků Thomas Drilling.

[chooze:article;value:555260]

​Nový systém už v některých místech funguje. "Za polovinu peněz na kartě si mohu koupit jídlo a za druhou polovinu si mohu v jakémkoli obchodě koupit, co potřebuji pro sebe a své děti," uvedla 45letá žadatelka o azyl Erinda Lacaová z Albánie. Se speciální platební kartou je spokojená.

"Na penězích nám příliš nezáleží. Jde nám o bezpečnost," řekla žadatelka o azyl Jamileh Saqerová

Lidé můžou speciálními kartami platit pouze v obchodech. Není možné dělat bankovní převody a můžou si vybrat jen malou hotovost. To má prý uprchlíkům zabránit v posílání peněz svým rodinám nebo pašerákům. Řada Němců opatření vítá. Ozývají se ale i kritici. Podle nich je tento krok vlády jasnou diskriminací.

"Chtějí lidi odradit. A je třeba zcela jasně říct, že lidé přicházejí kvůli válkám a pronásledování. Platební karta je neodradí," okomentovala nový systém mluvčí pro právní politiku nevládní organizace Pro Asyl Wiebke Judithová.

O podobném kroku zatím Česká republika prý nepřemýšlí. Podle zahraničních médií začínají mít nové karty v Německu účinek. Řada uprchlíků je prý odmítla a opustila zemi, nebo si naopak začala hledat práci.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.