Špičky byznysu si vyzkoušely, jaké je to být europoslancem

Vzájemné porozumění mezi evropskými politiky a zástupci byznysu. To je hlavní misí Evropského parlamentu podniků, který v Bruselu proběhl pošesté. Podnikatelé mluvili hlavně o třech oblastech, a to o energetice, vzdělávání a mezinárodním obchodu. Do jednání se ale prolnula diskuze i o jednotném vnitřním trhu Evropské unie a také jeho regulace.

"Evropská komise vždycky hodně regulovala, často to ještě v uvozovkách zlepšily domácí vlády,“ vysvětluje pro TV Nova předseda Evropské asociace hospodářských komor Vladimír Dlouhý. Podle něj mají podnikatelé nyní ještě těžší situaci po pandemii koronaviru nebo třeba v souvislosti s válkou na Ukrajině. Dlouhý také zdůraznil, že doufá, že nová Evropská komise, která vznikne po volbách v červnu příštího roku, bude více naslouchat podnikatelům a jejich problémům s Green Dealem.

"Reprezentujeme zhruba dvacet milionů podnikatelů po celé Evropě," řekl Dlouhý po skončení jednání. Letošní obsáhlou delegaci, která Českou republiku na akci zastupovala, tentokrát Hospodářská komora složila hlavně z lidí, kteří se věnují zábavnímu průmyslu. Například tedy podnikají v oblasti médií nebo digitálních her. Do budoucna by Dlouhý rád delegaci rozšířil třeba o zástupce těžkého průmyslu.

Ačkoliv si podnikatelé vyměnili místo s europoslanci, ti na zasedání nechyběli. O problémech podnikatelů dorazila diskutovat řada politiků v čele s eurokomisařem pro obchod Valdisem Dombrovskisem, eurokomisařkou pro energetiku Kadri Simsonovou nebo místopředsedkyní Evropského parlamentu Ditou Charanzovou.

[chooze:article;value:528773]

​Evropský parlament podniků je největší akcí, která se v Evropském parlamentu odehrává. Koná se pravidelně jednou za dva roky už od roku 2008 s pauzou během pandemie. Do lavic v Bruselu během akce zasedne stejný počet podnikatelů, jako je europoslanců – tedy 705. Zúčastní se také desítky zástupců firem, které sídlí mimo Evropskou unii.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.