Špidla o EU: Putinovi brání v obnovení Sovětského svazu, je hlavní protivník

Špidla jako premiér dovedl Česko k členství v Evropské unii. "Bylo to poprvé referendum, byla to velká věc, nikdy jste si nemohl být úplně jistý. Můžu říct, že pět minut předtím u televize, to bylo jedno největších napětí v politickém životě. A potom zase naopak velká radost, že to vyšlo," popsal své pocity.

"Česká republika se integrovala, otevřel se vnitřní trh, otevřel se prostor pro studium," vysvětlil benefity. "Evropská unie je především nástroj, jak zvládat ty nejdůležitější a nejsložitější věci. A je mnoho věcí, které se jinak než na evropské úrovni zdolat nedají," pokračoval.

[chooze:article;value:553880]

EU je pro něj i bezpečnostní zárukou. "Vladimir Putin několikrát řekl, že největší tragédií 20. století byl rozpad Sovětského svazu, a vidíte v jeho politice, že se snaží ho nějak obnovit. Hlavním protivníkem pro něj nejsou Spojené státy, ale Unie," řekl.

A vliv podle něj měla i na spolupráci se sousedy i dalšími členy. "U nás je velmi důležitý vztah mezi Spolkovou republikou Německo a námi. Tam bývaly problémy a obavy, že přijdou sudetští Němci, zabírají majetek a podobné věci. V současné době jsou vztahy nejlepší, jaké kdy byly," uvedl Špidla.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.