Spisovatelka Pilátová: Tvrzení, že mladí lidé nečtou, je klišé

Píše knížky pro děti i pro dospělé, a to jak poezii, tak i prózu. Její romány byly přeloženy do 12 světových jazyků. Žila 12 let v Brazílii a Argentině, kde učila potomky českých krajanů, kteří emigrovali z Československa.

Raději píše knížky pro děti. "Je to větší výzva. Je to mnohem riskantnější a podle mě těžší," řekla Pilátová. "Děti nesmíte a nemůžete nudit, protože okamžitě poznají, že je to nuda, a dají vám to patřičně najevo," dovysvětlila spisovatelka.

Její poslední knížka Arnoštova cesta je podle autorky pro děti od 14 do 100 let. Vypráví příběh českého spisovatele Arnošta Lustiga, který prožil část dospívání v koncentračním táboře. Spisovatelka tak chce mladým přiblížit jeho život i dílo a nalákat je, aby si přečetli jeho knihy.

[chooze:article;value:532522]

S moderátorkou mluvily i o vztahu mladých lidí ke knihám. Tvrzení, že mladí nečtou a pořád jsou na telefonech, označila za klišé. "Děti čtou jinak, než jsme četli my," uvedla Pilátová. Také čtou jiné druhy knih, například velké fantasy ságy nebo horory. Dospělí by měli jít mladým příkladem a podpořit je v tom, co chtějí číst. "Důležité je, aby si vypěstovaly návyk na čtení," dodala spisovatelka.

Některé knížky píše i několik let a často se v nich snaží najít odpovědi na otázky, které si sama klade. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.