Spíte se svým mazlíčkem v posteli? Má to výhody i nevýhody, tvrdí odborníci

Podle výsledků průzkumu americké spotřebitelské organizace Consumer Reports spalo se svým mazlíčkem v posteli 49 % dotázaných. Nejčastěji to vysvětlovali tak, že se cítí daleko bezpečněji. Je to taky dle nich mnohem snazší, než když se snaží zvíře přinutit odejít. Ostatních 51 % respondentů naopak uvedlo, že se zvířaty nespí, a to ať už z hygienických důvodů, nebo z obavy, že jejich postel bude plná chlupů.

Odborníci na zdravý spánek jsou ale přesvědčení, že spaní s domácím mazlíčkem nabízí několik benefitů. Mnoho lidí se totiž poté cítí pohodlněji a těší se z příjemné společnosti. U některých to navíc může snižovat úzkost a posilovat duševní zdraví. "Podle jednoho výzkumu by mohlo spaní s kočkou u dítěte ve věku jednoho roku snížit riziko vzniku alergie," informovala spotřebitelská organizace dTest.

[chooze:article;value:475101]

Lidé trpící alergií na chlupy by však na spaní s mazlíčkem měli zapomenout. "Vede to k řadě příznaků, jako jsou svědění, rýma, kýchání, podráždění očí, kašel, vyrážka, únava nebo potíže se spánkem," vysvětlili experti z dTestu.

Hrozí také zhoršení astmatu kvůli intenzivnějšímu vystavení alergenům. "Zvířeti v posteli je třeba se vyhýbat také při alergii na pyl, protože pyly se mohou zachytit v srsti. U zvířecích mazlíčků, kteří pobíhají venku, nezapomínejte na nebezpečí výskytu blech, klíšťat a dalších parazitů a na nemoci, které přenášejí," apelují odborníci.

Spaní s páníčkem v posteli může navíc ohrozit i zvířata. Pokud máte štěně nebo kotě, může ho člověk snadno zalehnout. Hrozí také zranění při pádu z postele. Některé výzkumy naznačují, že přítomnost zvířete může negativně ovlivnit i kvalitu spánku. Podle dalších studií zase lidé věří, že se jim spí lépe, i když se v noci budí.

"Stejně, jako když sdílíte postel s partnerem, musíte najít kompromis, který prospěje vám i vašemu zvířátku," citoval dTest klinickou zdravotní psycholožku Aliciu Rothovou.

Zájem o domácí mazlíčky opadl. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.