Spojené státy bičují deště. Záplavy vyhnaly z domovů desítky lidí

Hollywood, Beverly Hills, Malibu nebo Montecito –⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ povodně se nezastavily ani před luxusními čtvrtěmi v okolí Los Angeles, kde bydlí světová smetánka. Hasiči museli evakuovat 16 lidí ze sousedství domu herce George Clooneyho a v ohrožení je i sídlo britského prince Harryho za 350 milionů korun. Nebezpečné jsou zejména sesuvy půdy a padající stromy.

"Podíval jsem se ven a uviděli jsem před domem řeku bahna a vody, která začala protékat pod dveřmi, které jsme museli zabarikádovat," popsali situaci obyvatelé Los Angeles. "Na vrcholu kopce se udělaly tři trhliny a dolů se pak valilo bahno. Je tu hodně vody, která nemá kam odtékat," přidali se další.

​​Bleskové záplavy uvěznily několik lidí na těžko přístupných místech, odkud je museli zachránit hasiči. Tři lidé ale takové štěstí neměli a zemřeli. Před přetrvávajícím nebezpečím varuje i vedení města. Bez elektřiny stále zůstává 150 tisíc lidí. 

[chooze:article;value:540267]

"Tohle ještě není konec. Zůstaňte prosím v bezpečí a nejezděte po silnicích. Očekáváme, že bude pršet ještě několik dní," varovala starostka Los Angeles Karen Bassová.

Podle Národního meteorologického úřadu napršelo v okolí druhého největšího města Spojených států za poslední týden 25 centimetrů vody. Od začátku roku v jižní Kalifornii spadly tři čtvrtiny obvyklého ročního úhrnu srážek. Pomoc zasaženým oblastem proto slíbila i federální vláda.

"Mluvil jsem s guvernérem Gavinem Newsomem. Úzce spolupracujeme na tom, abychom zmobilizovali zdroje, které potřebujete," ujišťoval tamní obyvatele prezident Joe Biden.

Meteorologové upozorňují, že v následujících dnech může spadnout ještě více srážek než dosud.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.