Spojené státy zasáhly bouřky a tornáda. Zemřelo nejméně sedm lidí

Ničivý živel udeřil na Little Rock kolem půl třetí tamního času (21:30 našeho). Nejprve se prohnal západní částí města, poté zamířil na sever. Škody jsou značné, uvedla agentura AP. Vír ničil domy, převracel auta, vyvracel stromy, které spolu s troskami létaly vzduchem. Lidé se snažili ukrýt, kde se dalo.

Tamní nemocnice aktivovala nouzový plán a povolala personál, který měl mít volno. Podle CNN jsou na místě desítky zraněných, tři lidé pak zemřeli. 

[chooze:article;value:496631]

​Obyvatelka Niki Scottová se ukryla v koupelně poté, co jí manžel zavolal, že se k ní blíží tornádo. Slyšela tříštění skla, když se tornádo prohnalo kolem, a poté vyšla ven a zjistila, že její dům byl jedním z mála v její ulici, na který nespadl strom. "Je to přesně tak, jak všichni říkají. Nejdřív to bylo opravdu tiché, pak to začalo být opravdu hlasité," řekla AP Scottová.

Škody ve městě i okolí jsou značné. Mezi zasahujícími hasiči jsou i ti z devátého okrsku, kterým tornádo odneslo střechu zbrojnice a rozbilo na ní okna.

Guvernérka Arkansasu Sarah Huckabeeová Sandersová vyhlásila stav nouze a uvedla, že "značné škody" jsou v celé centrální části státu. Starosta města Little Rock povolal na pomoc národní gardu.

Další z tornád udeřilo ve městě Wynne, které je vzdálené asi 160 kilometrů. Podle tamních obyvatel ničivý živel rozdělil město na dvě části. Mnozí obyvatelé zůstali uvěznění v troskách. Úřady potvrdily dva mrtvé, zraněných jsou desítky.

V obou oblastech platí nejvyšší, tedy pátý, stupeň varování před nepříznivým počasím. Bez elektřiny zůstalo podle prvních informací na 90 tisíc odběratelů. Letiště v Little Rocku muselo přerušit provoz. Na Arkansas podle předběžných údajů udeřilo 12 tornád.

Jednoho mrtvého hlásí také také stát Illinois, kde spadla střecha na účastníky metalového koncertu ve městě Belvidere. Tři mrtvé si pak vyžádala bouře ve státě Indiana. 

Extrémní počasí přetrvává, varování před tornády platí pro 28 milionů obyvatel. Meteorologové podle CNN dosud napočítali celkem 43 jevů, které vyhodnocují jako tornáda. Varování před silnými bouřkami, vichrem a krupobitím platí i v jiných státech a zahrnuje dalších 60 milionů lidí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.