Spojenec se vzepřel Rusku. Pro Putina to znamená obří potupu

Parlament statut schválil 60 hlasy vládních poslanců. Proti se postavilo 22 opozičních zákonodárců. Informovala o tom agentura Armenpress.

ICC přitom na ruského prezidenta vydal mezinárodní zatykač kvůli deportaci ukrajinských dětí. Arménie se tak připojila k desítkám zemí, které musí Putina na svém území zatknout. 

Moskvě se ratifikace nelíbí. "Pochybujeme o tom, a pochybnosti jsme měli od samého počátku, že krok Arménie připojit se k Římskému statutu Mezinárodního trestního soudu je rozumným rozhodnutím z hlediska bilaterálních vztahů. Stále jsme přesvědčeni, že to bylo neuvážené rozhodnutí," reagoval podle agentury TASS mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

[chooze:article;value:505884]

Zdůraznil, že Arméni jsou partnery Ruska. "Rozhodně máme mnoho společného, co nás pojí s bratrským arménským národem. Nepochybujeme o tom, že nás tato společná pouta budou spojovat navždy. Nyní však samozřejmě máme několik dalších otázek, které musíme současnému arménskému vedení adresovat. Ty byly do Arménie zaslány již dříve," uvedl.

Vztahy Jerevanu s Moskvou se po ruské invazi na Ukrajině a ázerbájdžanském obsazení Náhorního Karabachu zhoršily. Podle místopředsedy parlamentu Hakoba Aršakjana je ale ratifikace namířená spíše proti Ázerbájdžánu, který obviňuje z válečných zločinů.

"Ratifikace Římského statutu není v žádném případě nepřátelským aktem vůči Rusku nebo ruskému prezidentovi. Na rozdíl od názoru některých našich ruských kolegů si jsem jist, že napětí ve vztazích s Ruskem se podaří vyřešit a překonat," prohlásil podle agentury TASS.

Boje v Náhorním Karabachu končí. Arménie a Ázerbájdžán souhlasí s příměřím (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.