Spojenectví se hroutí. Lukašenko bouchl do stolu a dal Putinovi ultimátum

Lukašenko dal Putinovi ultimátum. Není totiž spokojený se zpožděním při stavbě jaderné elektrárny, kterou měla na starost ruská společnost Rosatom. "Zprovoznění jaderné elektrárny se zpozdilo kvůli ruské straně. V souladu se smlouvou jsme samozřejmě vznesli otázku kompenzace. Není třeba to skrývat," prohlásil podle agentury Belta.

Původně měla být elektrárna hotová už v roce 2020. Kvůli opravám se ale otevření pravidelně posouvalo, připomněl magazín Newsweek. "Tuto otázku jsme zvedli proto, že termíny pro zhotovení elektrárny byly porušeny a je za to zodpovědná ruská strana," uvedl Lukašenko.

Rosatom mu údajně už nabídl možné kompenzace. "Nabídli nám možnosti ohledně cen za jaderné palivo na úrovni ruských domácích cen a také záruční dobu," prozradil běloruský prezident.

[chooze:article;value:527814]

"Neměli bychom Rusy zbytečně zatěžovat. Elektřiny máme stále dost. Dohoda je ale dohoda," zdůraznil. Nyní chce zjistit, jestli budou nabídnuté kompenzace jeho zemi stačit.

Jedná se o neobvyklý spor mezi dvěma spojenci. Rusko totiž z Běloruska na začátku války útočilo na Ukrajinu a Lukašenko je politology považován za jednoho z největší Putinových souputníků. 

Pokud zaútočíte, můžeme použít jaderné zbraně, vzkázal Lukašenko Polsku (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.