Spojte obce, radí ekonomové vládě. A slibují desetimiliardovou úsporu

"My jsme dostali za úkol od vlády najít úspory všude a jeden z těch návrhů, který jsme nabídli, byla výrazná redukce malých obcí, to znamená obcí do tisíce obyvatel. Plus mínus jsme odhadovali, že se bavíme o nějakých 10 miliardách korun," říká člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Dominik Stroukal.

Kýžených úspor by stát mohl dosáhnout slučováním samospráv. "S tímto návrhem NERVU na násilné slučování samospráv dlouhodobě nesouhlasíme a to z několika důvodů. Samotné technické provedení by trvalo mnoho a mnoho let a tu pomyslnou desetimiliardovou úsporu by to podle nás nepřineslo," vysvětluje místopředseda hnutí STAN Lukáš Vlček.

[chooze:article;value:505007]

​Ekonom Pavel Peterka se ale staví za návrh NERVu. "Když odečteme nezletilé, tedy zhruba dva miliony lidí, tak na těch osm a půl milionu občanů máme 60 tisíc volených politiků," říká Peterka.

Další ekonom Petr Bartoň k tomu podotýká, že mnoho malých vesniček musí dělat agendu, kterou se jen vzájemně duplikují, a bylo by snazší ji organizovat jednou na vyšší úrovni. "Je určitá agenda, která je příliš detailní na to, aby ji převzal kraj, ale příliš nákladná, aby ji měla každá vesnice zvlášť. Pro tyto činnosti by bylo lepší dělat něco na úrovni řekněme těch bývalých okresů," uvádí Bartoň.

[chooze:article;value:504869]

Protože vláda návrh slučování samospráv okamžitě zamítla, ekonomové na něm přestali pracovat. Neobvykle mnoho místních samospráv je přitom českým unikátem. Právě tím se Česká republika liší od zbytku evropských zemí. U nás je rekordních 6 254 obcí. Každá čtvrtá z nich má méně než 200 obyvatel.

"Když se podíváme do historie, tak vlastně v 90. letech tady byl boom. Malé obce se cítily ukřivděné tím, že na ně ty velké tolik nemyslely. Využily možnosti a některé z nich se tehdy osamostatnily. Dnes se ukazuje, že těch obcí je relativně dost a některé můžou mít problém s rozpočty," vysvětluje místostarosta Ostrova nad Ohří Pavel Čekan.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.