Společné WC, menší třídy bez umyvadel. Ministerstvo na novou vyhlášku pospíchá

Hned na první pohled je patrné, že oproti původní vyhlášce má z té nové zmizet definice požadovaného prostoru na jedno dítě. To bylo určováno například u hřišť ve školkách, u vnitřních prostor mateřských škol, velikosti lehátek pro školáčky, u tříd, učeben a šaten ve školách a podobně. V některých případech také mizí požadavky na oddělené toalety pro chlapce a dívky. Zjednodušení se dočkají i další části.

"Nová vyhláška bude obecnější a udržitelnější. Tím, že právní úprava nově vypouští striktní parametry, jako např. plošné ukazatele, tj. metry čtverečné na dítě/žáka, nebo počty osob na počet zařizovacích předmětů na hygienickém zařízení, dochází k zmírnění požadovaných povinností," stojí v důvodové zprávě k vyhlášce.

Další z novot bude sledování kvality vzduchu vevnitř budov školních zařízení. To se týká hlavně koncentrace oxidu uhličitého. Jsou také sníženy požadavky na vybavení hygienických zařízení. "Tímto postupem je zodpovědnost přenesena na zřizovatele zařízení a provozoven a poskytovatele péče, kteří využijí svých zkušeností s konkrétní potřebou vybavení spravovaných objektů zařizovacími předměty," píše se v důvodové zprávě.

Další výhodou by podle ministerstva měla být úspora například při rekonstrukcích, která může dosáhnout dle odhadů až desítek tisíc korun. Vypočítáno je to na základě odhadů, kdy třeba nebude potřeba tolika umyvadel, WC kabin, sprch, pisoárů či častějšího vymalování vnitřních prostor (podle nové vyhlášky se sice musí školská zařízení vymalovat, ale není stanoveno, jak často, v nynější vyhlášce je určeno, že to musí být minimálně jednou za tři roky).

[chooze:article;value:502694]

Zřizovatelé škol vyhlášku podporují

Ozývají se ohlasy, které vítají snížení byrokracie a rozvolnění striktních podmínek. Podle prezidenta Asociace ředitelů základních škol Luboše Zajíce má vyhláška jak klady, tak zápory.

"Plusem je to, že umožní řešit současnou situaci nedostatku míst, kdy je možné pro vzdělávání využít i prostory, které nejsou zcela v souladu s normami. Je to záležitost, kterou se vyhláška snaží aktualizovat do podoby pro 21. století. Některé věci jsou problematické, například záležitost oxidu uhličitého, kdy se bude muset měřit kvalita ovzduší. Je otázkou, jestli na to zavedení a měření bude mít provozovatel dostatek prostředků," shrnul Zajíc.

Svaz měst a obcí (SMO), kdy obce jsou obvyklými zřizovateli základních a mateřských škol, vyhlášku dle svých slov rozhodně vítá a podpoří ji. "Svaz měst a obcí dlouhodobě volá po změnách hygienických norem, které usnadní výstavbu nových škol či jejich rozšíření. Věříme, že tato změna přispěje k rychlejšímu budování potřebných kapacit v mateřských i základních školách zřizovanými obcemi," sdělila mluvčí SMO Alexandra Kocková.

"Problematická situace ale bohužel nastala u dětských skupin, kde naopak došlo jinou nedávno přijatou vyhláškou ke stanovení nových a velmi přísných požadavků požární ochrany pro dětské skupiny. Obáváme se, že v tomto případě naprosto selhala koordinace mezi ministerstvy," dodala Kocková. Poznamenala ale také, že nelze vyloučit vznesení připomínek k některým konkrétním parametrům.

[chooze:article;value:517509]

21. století? Spíše se posouváme do 12., vadí opozici

Zato opozice má k vyhlášce vícero výtek. Právě i k uvolňování některých parametrů. "Materiály jsem si prostudoval a za mě je to katastrofa. Slyšel jsem, že se tímto posouváme do 21. století, mě spíš přijde, že se posouváme do 12. století. Veškeré hygienické normy a pravidla byly postupem času vypiplány, aby byla ochrana dětí maximální, a teď se od toho ustupuje," vadí poslanci SPD a bývalému učiteli Zdeňku Kettnerovi.

Problémů je ale podle Kettnera více, poukázal třeba na to, že nová vyhláška nevyžaduje umístění umyvadel ve třídě. "Pokud si děti o přestávce mají mýt před svačinou ruce nebo pokud si půjdou pro vodu na pití, to mají chodit na záchodky? Nedokáži si představit, jak o přestávce si budou děti z nějakých šesti tříd chodit na záchod mýt ruce. Ztratí to i svůj efekt, když se po mytí rukou budou dotýkat kliky od záchodů a od třídy," přiblížil Kettner.

Upozornil i na další možné bezpečnostní riziko, kdy v tělocvičnách odpadá povinnost školy zajistit skla proti rozbití. "Dnes jsou tam mříže nebo síť. Když si představím, že se rozbijí ta velká, čtyřmetrová okna míčem, tak to padající sklo je jak gilotina. To jsou katastrofické scénáře, pochybuji, že se to bude sundávat, ale rodič by měl mít jistotu danou státem, že jeho děti budou v bezpečí. Když se něco stane, kdo za to ponese zodpovědnost?" ptá se Kettner.

Stínová ministryně školství za ANO Jana Berkovcová kritizuje, že se kvůli navyšování kapacity škol rezignuje na bezpečnost a hygienické podmínky žáků.

"Záměrem nové vyhlášky je usnadnit zřizovatelům stavbu nových škol a rekonstrukci stávajících a hrozí, že kvůli nedostatku finančních prostředků se budou zřizovatelé uchylovat k co nejlevnějším variantám staveb, což jim nová vyhláška umožní – dá se ušetřit na oplocení mateřských škol, nedodržení minimální podlahové plochy na děti v hernách a učebnách, takže budou vznikat menší třídy pro více žáků," míní Berkovcová.

Zmínila také chybějící požadavek na umyvadlo ve třídách, kdy se pak na toaletách mohou tvořit fronty. "Odpadá povinnost oddělených toalet pro chlapce a dívky, což při snaze ušetřit může znamenat společné toalety, a jak se ukazuje ze zahraničí, je to velmi nešťastné řešení způsobující psychické trauma hlavně dívkám. Celkově se dá považovat snižování hygienických standardů ve školách za krok zpět," dodala.

[chooze:article;value:514964]

Nestandardní lhůty

"Vyhláška byla v tichosti poslána do připomínkové řízení během dovolených a čas na připomínkování byl zkrácen na pouhých 14 dní. Vyhláška nabyde účinnosti hned dalším dnem po vyhlášení. Kdo má zájem takto spěchat?" uzavřela Berkovcová.

Na nestandardní lhůty upozornil také prezident Pedagogické komory Radek Sárközi. "Na jeho připomínkování byla stanovena lhůta pouhých 14 dní (do 28. srpna 2023), což je velmi nestandardní postup, který prakticky znemožňuje odbornou diskuzi (je doba dovolených). Naprosto nestandardní je rovněž poslední paragraf, kde se uvádí, že účinnost nové vyhlášky bude ihned po jejím zveřejnění ve Sbírce zákonů (standardem je vždy začátek kalendářního roku nebo v případě škol začátek školního roku...)," uvedl.

Jak pro TN.cz uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob, resort usiluje o to, aby vyhláška platila už od letošního října, tedy krátce po zahájení školního roku. Pod tímto odkazem najdete aktuální vyhlášku, zde najdete návrh vyhlášky i s důvodovou zprávou a dalšími materiály.

[chooze:poll;value:c62921db1fdda816d9b5713a5296165d1059e77b;layout:tn_nova]

​Samosprávám chybí peníze na výstavbu škol. Podívejte se na reportáž TV Nova z minulého týdne:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.