Společný důchod pro manžele: Jak to funguje a kdo na tom vydělá

Vyměřovací základ u manželů má podle MPSV primárně řešit nerovnost ve vyplácení důchodů. Má být zcela dobrovolný a kromě manželů se má vztahovat i na registrovaná partnerství.

"Manželé by se podle tohoto opatření mohli dohodnout, že jejich odvody sociálního pojištění budou za dobu trvání manželství započítané společně a rozděleny na dvě poloviny. Těmto manželům by pak byl zpravidla vyměřen při dlouhotrvajícím manželství stejný nebo velmi podobný důchod," vysvětlil mluvčí MPSV Jakub Augusta.

Jak doplnil ministr sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), především rozvedené a ovdovělé seniorky se často dostávají do finanční tíže. "A aby se ovdovělí senioři a seniorky nedostávali do finančních potíží, vrátíme nárok na vdovský či vdovecký důchod na pět let tak, jako tomu bylo v minulosti," dodal.

U společného vyměřovacího základu jde tedy o to, že by se odvody na sociálním pojištění pro vyměřovací základ manželů či partnerů za dobu jejich svazku zprůměrovaly, oba by tak papírově odváděli stejně, což pomáhá k tomu, aby pak měli více rovnocenné důchody. Pokud je tedy dvojice v manželství například po dobu 20 let a svazek stále trvá, tak je o společný vyměřovací základ možné požádat za tuto dobu. Odvody za tuto dobu se sečtou a vydělí dvěma. Doba, kdy dvojice nebyla ve svazku, se nepočítá.

[chooze:article;value:504675]

O společný základ má být možné požádat už v produktivním věku, tedy ještě před tím, než člověk bude chtít odejít do důchodu, a pro výpočet důchodu na základě společného výměru se tak bude započítávat celá budoucí doba svazku až do odvolání souhlasu, úmrtí jednoho z manželů nebo do rozvodu. Žádost má být možné podat pouze v momentě, kdy svazek nadále trvá. Pokud by byl pár rozvedený a byť by s tím oba souhlasili, nárok na společný vyměřovací základ nemají.

Pokud se dvojice v době pobírání důchodu vypočítaného na základě společného vyměřovacího základu rozvede nebo jeden z dvojice zemře, tak se nic nemění a výplata důchodu pokračuje pořád ve stejné výši.

V případě rozvodu v produktivním věku je možné společný základ zrušit, ale ne zpětně. Společný vyměřovací základ by se zrušil jen do budoucna, ale doba, po kterou souhlas platil, by se nadále průměrovala. Ke zrušení společného vyměřovacího základu stačí, aby souhlasil jen jeden z dvojice.

Příklad 1

Bedřich a Anna jsou manželé a oba jsou v produktivním věku a mají práci. Požádali už o společný vyměřovací základ, ten pokrývá celé jejich pětileté manželství. Bedřich se rozhodne, že už mu to nevyhovuje, ale s Annou se zatím nerozvádí. Společný základ Bedřich zruší a jejich manželství pokračuje dalších 15 let, než jdou do důchodu. V momentě, kdy jdou do důchodu, tak se jim jejich odvody na sociálním pojištění za pět let manželství zprůměrují a zbylých 15 let se počítá každému jeho individuální odvody. Pokud by se po pěti letech rozvedli, tak by to dopadlo úplně stejně.
zdroj: TN.cz

Příklad 2

František a Jana jsou manželé v důchodu, mají zřízený společný vyměřovací základ. Jana, která vydělávala více, najednou zemře. František ale nadále pobírá důchod ve stejné výši. Stejně by to dopadlo i v případě, že by to byla Jana, kdo ovdoví.
zdroj: TN.cz

Příklad 3

Michal a Jaromíra jsou manželé v důchodu, mají zřízený společný vyměřovací základ. Michal měl vyšší plat, a tedy i odvody. Po rozvodu mu ale bude chodit pořád stejný důchod, společný vyměřovací základ už nejde zpětně zrušit.
zdroj: TN.cz

O společný vyměřovací základ je možné požádat i zpětně. Pokud manželé žádali o důchod každý po své ose a po čase si to rozmysleli, tak to nevylučuje variantu zřízení si společného vyměřovacího základu v budoucnosti, v době žádosti o něj ale musí být stále manželé či registrovaní partneři.

Příklad 4

Lukáš a Drahomíra jsou manželé v důchodu, Lukáš pobírá penzi pět let, Drahomíra tři. Důchod mají každý vypočítaný podle svých odvodů. Protože jsou manželé a ve svazku byli už 30 let před důchodem, tak mají možnost požádat o společný vyměřovací základ a na základě toho by jim začal přicházet důchod v nové podobě. Pokud by ale Lukáš a Drahomíra spolu žili "na hromádce" v jedné domácnosti a vzali by se až po odchodu do důchodu, tak na nic nárok nemají.
zdroj: TN.cz

"Žádost o dobrovolný společný vyměřovací základ u manželů musí podepsat oba manželé. To bude možné na okresní správě sociálního zabezpečení nebo písemně či elektronicky s úředně ověřeným podpisem," doplnil Augusta.

"Je to krok do 21. století a směrem na Západ. Míra ohrožení chudobou u jednočlenných seniorských domácností je u žen cca 50 % a u mužů cca 15 %. Toto opatření je tedy výraznou pomocí, aby manželé mohli sdílet svoji životní úroveň i v podobě důchodu. Nemělo by se stávat, že když se žena v 60 letech rozvede a má čtyři děti, skončí pod hranicí příjmové chudoby, protože žena byla 12 let na rodičovské dovolené," okomentovala ekonomka Danuše Nerudová, bývalá předsedkyně Komise pro spravedlivé důchody.

Lenka Desatová, předsedkyně Rady seniorů, která sdružuje asi 200 tisíc důchodců, opatření podporuje. "Ve chvíli, kdy jde rodič na rodičovskou dovolenou, tak dostává peníze, které nejsou s běžným platem srovnatelné. Je tedy fajn, když si to můžou alespoň za tuto dobu rozdělit na polovinu, a tím nemuselo hrozit, že by ženy měly výrazně nižší důchody než muži. Tímto způsobem je to možné částečně upravit. Problematické to může být ve chvíli, kdy by se ti lidé nebyli ochotni domluvit."

[chooze:poll;value:2acd219211e1a0e171ccf4a3da955cdff353d6d2;layout:tn_nova]

MPSV zveřejnilo video, ve kterém ukazuje, jakou zátěž by pro státní rozpočet představovaly nereformované důchody:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.