Spolu chtělo příliš, tvrdí o hádkách v Praze Hřib. Byli jsme štědří, řekl Benda

Tvrdý boj o křeslo pražského primátora i vládu na pražském magistrátu nakonec dohodou neskončil. Koalice Spolu a Pirátů by tvořila na magistrátu většinu, ale nedokázali se domluvit na společném vedení. Vše tak nakonec směřuje k menšinové vládě Spolu, která se bude opírat o další strany. Mezi nimi je například pražské ANO, které už podporu koalici Spolu vyslovilo.

K výsledkům voleb se ve večerním vysílání vyjádřil dosluhující primátor Zdeněk Hřib. Podle něj Spolu ve vyjednávání nepostupovalo konstruktivně. "Ta nabídka, kterou nám Spolu učinilo, byla úplně stejná jako v říjnu a nerespektovala výsledek voleb," tvrdil Hřib.

Problém viděl Hřib především v požadavcích Spolu. Koalice podle něj chtěla s volebním ziskem okolo 25 procent získat jak primátorské křeslo, tak většinu v radě. Zároveň dodal, že Piráti a STAN celkem získali větší počet hlasů než Spolu, i když se jim také nepodařilo dosáhnout na většinu.

[chooze:article;value:476896]

Koalice Spolu proto směřuje cestou menšinové vlády. Podporu už našlo u hnutí ANO, které ale Spolu podpoří jen do února. "Mrzí mě, že Piráti naši nabídku odmítli. Dostali nejštědřejší nabídku, jakou mohli dostat. Nabídli jsme jim všechny resorty, které požadovali. Nechápu to, ale teď se musíme soustředit na to, aby nějaká rada byla vůbec ustanovena," řekl Benda.

Hřib následně obvinil Spolu z toho, že Pirátům nabízeli pouze politicky slabé resorty, aby si udrželi kontrolu. "Problém je v tom že odpovědnosti, které nám Spolu nabízí, jsou tak nějak vytunelované a ODS si představuje, že všechny velké investice bude dělat nějaký nový uměle vytvořený radní pro investice, což v Praze není a nikdy nebylo," prohlásil o koalici Hřib.

Z výsledků v Praze je zklamaný i předseda ODS Petr Fiala, který vybídl obě strany sporu k dalšímu jednání. Benda však příliš velký prostor k dohodě nevidí. "Jak poslouchám pana primátora, tak mu kladu selhání jednání osobně za vinu, protože si myslím, že kdykoliv jsme jednali s někým jiným z Pirátů, tak jsme se posouvali k dohodě," útočil Benda.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.