Spor kolem značek pokračuje. Politik podává trestní oznámení na primátora

Rozhodnutí nepovolit vjezd do některých ulic v Praze 1 každý den od 22 do 6 hodin začalo platit v noci na pátek. Oficiálním důvodem bylo omezení hluku, který v nočních hodinách ruší místní. To ale rozzlobilo primátora města Bohuslava Svobodu z ODS, který podle svých slov nechal značky bezprostředně poté "zneplatnit" a přelepit. 

Nejdříve Svoboda uvedl, že nebyl o zákazu informovaný, a požadoval po starostce Prahy 1 Terezii Radoměřské (TOP 09) oficiální vysvětlení. Pak ale začal ustupovat. "Každé rozhodnutí veřejné správy musí být zodpovědné a hlavně učiněné v souladu s pravidly. U nočního zákazu vjezdu do centra Prahy mám pochyby, proto jsem nechal rozhodnutí přezkoumat a na tuto dobu nařízení pozastavit," sdělil v pátek s tím, že sice uznává nezávislost městských částí, ale je proti "nesystémovým krokům". 

[chooze:article;value:530503]

Jeho prohlášení ale postupně rozlítila zastupitele, kteří o vyhlášce rozhodovali. Několik z opozičních zastupitelů městské části se proto rozhodlo podat na primátora trestní oznámení. "Zastupitelský klub Praha 1 Sobě a Zelení považuje jednání primátora Svobody ve věci zneplatnění zákazových značek za nezákonné, proto Pavel Čižinský podává trestní oznámení a zároveň požádá silniční správní úřad, který původní opatření zavedl, o zjednání nápravy," sdělil na sociální síti zastupitel Prahy 1 Filip Lachmann, který kandidoval za stranu Praha 1 Sobě. 

Značky se vztahují na provoz v ulicích Dlouhá, Pařížská, Rybná, Břehová a Kozí, které jsou známé velkou koncentrací turistů a nočním životem. 

O nařízení zakázat vjezd autům v noci rozhodla Praha 1 po několikaměsíčním jednání letos 20. září, pak pověřila Technickou správu komunikací (TSK), aby do 30. listopadu umístila dopravní značení. Vedení Prahy 1 tvrdí, že Svoboda si na neinformování stěžuje marně, protože měl zákonem vymezenou lhůtu na připomínky k nové vyhlášce až do 28. srpna, to ale neučinil. Podle zjištění Deníku N navíc hlavní město oficiálně nerozhodlo o přelepení, a tedy "zneplatnění" značek. 

Praha na zpoplatnění vjezdu do centra není připravená, říkají experti (8/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.