Spor lékařů s ministrem neutichá. Čas na změnu se krátí, tvrdí Kubek z ČLK

Jedno jednání za druhým a shoda zatím stále není. Ministerstvo zdravotnictví na návrh lékařů kývnout nechce. "Ten návrh lékařů by znamenal tři věci, buď snížení péče, úspory na péči, dále by to znamenalo některým segmentům výrazně snížit úhrady, aby je dostaly nemocnice, nebo by to znamenalo zvýšení daní a zdravotního pojištění," řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

"Mzdové náklady jsou součástí zdravotní péče, protože ještě nikdo nevymyslel zdravotní péči bez lékařů. Peníze, které zaplatíme lidem za práci za nemocnici, jsou na zdravotní péči," poznamenal prezident České lékařské komory Milan Kubek.

[chooze:article;value:554274]

​Kvůli nízkým platům odmítlo loni v prosinci přes 6 000 lékařů sloužit přesčasy. Lékaři nevylučují, že by se situace mohla opakovat. "To rozhodnutí je v rukách lékařů, jestli se nechají podvést, nebo nenechají. Má-li ta změna projít do ledna, je to málo času, tak je to prakticky nemožné," nechal se dále slyšet Kubek.

Už 11. července by se měla sejít technická pracovní skupina, která probere ještě jednou přesné kalkulace, poté se ministr s lékaři znovu setká.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.