Spor mezi Disney a Floridou hoří naplno. Společnost by mohla odejít

Spor jako ze školní lavice, akorát ho vedou dospělí muži ve výjimečně vysokém postavení. Na jedné straně guvernér jednoho z nejvýznamnějších států USA Ron DeSantis a na druhé ředitel nadnárodní společnosti Disney Bob Chapek. Mezi posledními DeSantisovými výhrůžkami byla stavba vězení přímo vedle zábavního parku Walt Disney World.

DeSantis chce taky prosadit zákon, který společnosti vezme veškeré speciální výsady, jako například stavění bez povolení úřadů. Disney momentálně na Floridě vede v podstatě svou vlastní politiku. Od úřadů má mnoho výhod a to i v oblasti daní.

"Disney nebude mít vlastní vládu na Floridě. Budou žít podle stejných zákonů jako všichni ostatní, budou platit spravedlivé daně. Dokonce i korporace tak velké a mocné jako Walt Disney nejsou nadřazeny zákonům," prohlásil DeSantis.

[chooze:article;value:475079]

Spor loni rozpoutal kontroverzní zákon, který omezuje výuku o sexuální orientaci na základních školách. Společnost Disney se proti němu tehdy tvrdě ohradila.

"Společnost a její lídři jednoznačně podporují LGBTQ+ zaměstnance, jejich rodiny a jejich komunity," ubezpečil Chapek.

Teď se objevily spekulace, že by společnost Disney mohla Floridu opustit. To se ale pravděpodobně jen tak nestane. Přemístění veškerého majetku je v podstatě nereálné. Celý areál Walt Disney World se rozkládá na více než 120 km čtverečních. Kromě samotného zábavního parku je tam například i elektrárna, golfová hřiště a více než tři desítky ubytovacích zařízení.

Z možného odchodu společnosti by se ale neradoval ani DeSantis. Disney Floridě zaručuje stálý cestovní ruch a zaměstnává asi 75 000 obyvatel. Obě znesvářené strany se tak vzájemně prostě potřebují.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.