Spor o elektrárnu na Svitavsku se vyhrotil. Ženě někdo posprejoval auto

Začátek prázdnin byl na vesnici, kde žije zhruba 250 obyvatel, dost vyhrocený. Auto paní Šimkové po něčím zásahu změnilo barvu. Policie okamžitě začala pátrat po pachateli s červeným sprejem a majitelka vozu byla 100% přesvědčená, že šlo o reakci na její zamítavý postoj k výstavbě větrníku. Policie odhadla škodu na 95 tisíc korun. Kriminalisté ale dodnes jméno vandala neznají.

Za obcí, asi 850 metrů od nejbližších domů, má vyrůst největší větrná elektrárna v Česku s výkonem přes sedm megawatt. Bude vysoká až 200 metrů. Odpůrci mají strach, že když se v místě povolí jeden větrník, časem okolo něj vyrostou další. Bojí se, že bude mít negativní vliv na přírodu, stavba bude podle nich likvidovat například ptactvo.

[chooze:article;value:509638]

Obec proto udělala mezi lidmi anketu. Přesně 57 procent lidí ale elektrárnu chce. Dál tak s investorem pokračují jednání. Díky elektrárně by obecní kasa měla získat 2 000 000 korun ročně a firma slibuje obyvatelům levnější dodávky elektřiny po dobu 20 let.

Rozhodující bude i posudek, který zhodnotí vliv elektrárny na životní prostředí. Pokud by větrník nakonec všechna povolení získal, nad obcí by měl vyrábět energii nejdřív za čtyři roky.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.