Spor o holešovické nádraží. Praze hrozí obří škody, opozice viní Hřiba

Přípravy rekonstrukce pražského holešovického nádraží a jeho okolí už několik měsíců stojí. Náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) chce z projektu za miliardy vycouvat. To by ale mohlo město vyjít draho.

"Nerozumím tomu, proč už pět měsíců současná koalice ten projekt blokuje. Pokud rada není schopná rozhodnout, v tom případě by měla přenechat rozhodování buď představenstvu, nebo dozorčí radě dopravního podniku," říká opoziční zastupitel Adam Scheinherr (Praha Sobě).

[chooze:article;value:556057]

​​DPP podle nového posudku hrozí náhrada škody kvůli nečinnosti vedení města. Posudek požadovala koalice SPOLU, kterou se Hřibovi nepodařilo přesvědčit k vystoupení z projektu.

"My budeme trvat na tom, aby se smluvní závazky dodržely, ale budeme chtít částečně jako klub SPOLU, aby se modifikovaly a upravily na celé to území," uvádí zastupitel a starosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS).

"Je zjevné, že ten pseudoposudek nemá řádné kulaté razítko dle zákona. Mně se zdá, že ani nevycházel z úplných a přesných výchozích podkladů," domnívá se náměstek primátora Hřib.

[chooze:article;value:546233]

​"Ty nálezy potvrzují, že společný podnik je to nejlepší, nejvýhodnější ekonomické řešení a že vlastně opravdu hrozí potenciální škoda Praze, pokud by to chtěla opustit," oponuje opoziční zastupitel Ondřej Prokop (ANO).

Znepokojující závěry mají prý dokazovat audity, které si hlavní město nechalo zpracovat. "Já jsem z toho důvodu podala už trestní oznámení na vrchní státní zastupitelství a bylo to postoupeno na NCOZ. A teď by to mělo být i předmětem vyšetřování, zřejmě v rámci kauzy Dozimetr," uvádí zastupitelka Hana Kordová Marvanová (nez.).

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.