Spor o nového českého eurokomisaře. Ve hře jsou hned tři jména

Silná osobnost se silným portfoliem. Tak by měl podle premiéra Petra Fialy (ODS) vypadat nový český eurokomisař. "Marcel Kolaja, byť nebyl zvolen v rámci evropských voleb znovu europoslancem, tak kompetence pro výkon této pozice má," hájí svého kandidáta předseda Pirátů Ivan Bartoš.

"Jeho činnost, která se týkala zejména těch velkých digitálních otázek a vnitřního trhu Evropské unie, byla velmi významná," dodal Bartoš s tím, že by bylo dobré, aby za Českou republiku zazněla dvě jména.

To Danuše Nerudová nemá, na rozdíl od Kolaji, stranickou nominaci vůbec jistou, a to prý kvůli slabému volebnímu výsledku. Podle Nerudové ale nejsou spekulace na místě.

"Spekulovat o pozici komisařky nebudu, stejně jako jsem to nedělala poslední týdny. Faktem zůstává, že hnutí STAN si jako jediné z vládních stran polepšilo a získalo navíc jeden mandát europoslance," prohlásila.

[chooze:article;value:559262]

Právě místo v Evropské komisi mělo být prý podmínkou její kandidatury za hnutí STAN. O Nerudovou na kandidátce měla totiž zájem i TOP 09. A i ta ji teď hází v boji o křeslo eurokomisařky přes palubu.

"Nemohli bychom aspirovat na velmi atraktivní posty. A právě proto musíme nabídnout politicky silnou figuru a zkušenou osobnost," tvrdí předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Tou má být ministr průmyslu a obchodu a bývalý bankéř Jozef Síkela (STAN). Premiérovi Petru Fialovi, který už měsíce o úloze nového českého eurokomisaře vyjednává, by se zamlouval post s ekonomickou agendou, třeba pro ochranu hospodářské soutěže.

[chooze:article;value:559415]

Podle opozice je pak výběr plně v kompetenci pětikoalice. "O tom má právo rozhodnout vláda, a ta určitě rozhodne," nechal se slyšet šéf poslaneckého klubu SPD Radim Fiala.

Na to, kdo se s Kolajou nakonec utká o post eurokomisaře, si budeme muset ještě počkat. Hnutí STAN si kvůli tomu vzalo dva týdny na rozmyšlenou.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.