Spor o problémech v dopravě. Politici probrali slevy na jízdné i obchvaty

Už v půlce srpna odstartovala na TN Live série 13 debat s názvem V 24: váš kraj, váš hejtman. Debaty se konají vždy v pondělí, ve středu a v pátek od 15 hodin a trvají hodinu a půl. 

Za Plzeňský kraj do studia dorazil současný hejtman Rudolf Špoták (Piráti), dále Kamal Farhan za ANO, koalice ODS a TOP 09 vyslala Jana Šaška (ODS), Přísaha Jiřího Freie a SOCDEM Václava Šimánka. Pozvání přijala také Marie Pošarová (SPD) z koalice SPD a Trikolory, koalici STAČILO! reprezentuje Jiří Valenta (KSČM), za STAN přijel Pavel Čížek a Jiří Klecka zastupuje koalici Pro náš kraj.

Problémy v dopravě

"Revoluci ve veřejné dopravě, integraci, kterou jsme provedli, chceme dokončit, protože ještě je řada dalších vlaků a tratí, kde chceme pokračovat. Co se týká silnic, tam jsme udělali velké stavby a teď se vrhneme na menší silnice," avizoval Čížek.

"Chceme vrátit slevy na jízdné pro děti, středoškoláky a seniory," prohlásil Farhan. "Chceme zavést jeden z dotačních titulů na senior taxi, aby starší občané měli možnost dojet k lékaři i z Tachovska, za zvýhodněné jízdné do zdravotnických zařízení," dodal.

Podle Freie jsou problémem kraje spoje, které nenavazují. "Nezbývá nic jiného než sednout do auta a dojet tam," míní. "Cenově je celoroční jízdenka dražší než v hlavním městě Praze," doplnil.

[chooze:article;value:572112]

"Starší lidé v našem regionu například nevědí, že, když si koupí jednu jízdenku, mohou kombinovat například autobus a vlak. To je malinko limituje. Chceme jít cestou edukace," upozornil Klecka. Rád by, aby autobusové spoje byly četnější a kraj zapracoval na rozvoji cyklostezek.

"Dostat auta z center měst," zdůraznila svůj hlavní cíl v oblasti dopravy Pošarová. "Na nových silnicích nejsou udělané váhy pro auta, která zatěžují naše silnice, občané kraje musí vydat desítky až stovky milionů na opravy. To mě mrzí, že současná koalice tyto váhy nevybudovala," pokračovala. Kraj podle ní musí i opravit silnice druhých a třetích tříd.

Šašek nesouhlasí s takzvaným severojižním průtahem Plzní. "Chceme tuto trasu vyjmout i z územního rozvoje Plzeňského kraje," vzkázal. "Všichni chceme obchvaty měst a obcí," podotkl. Průtah by podle něj zatížil obyvatele krajského města.

[chooze:article;value:572064]

"Sociální demokracie bude prosazovat slevy na jízdném, jak žákovském, studentském, seniorském. Dostupnost dopravní obslužnosti pro seniory. Když už dostaneme do autobusů lidi, kterých máme 315, ať je řídí zkušený a znalý řidič," sdělil Šimánek.

"My se zaměřujeme na silnice druhé a třetí třídy," řekl Špoták. "Železniční napojení Plzeň–Mnichov si myslím, že je věc, která pro spojení regionů, nejenom v rámci mezinárodního, ale i Plzeňského kraje, bude mít největší dopad," myslí si. Upozornil ale, že je v režii státu.

"Mnohé úseky zejména ve venkovských okresech jsou nebezpečné, neopravené a bylo by potřeba začít na tom pracovat. My bychom rádi alokovali do krajského rozpočtu finanční prostředky například z fondu finanční infrastruktury," avizoval Valenta.

[chooze:article;value:569835]

Na TN Live již dříve diváci mohli vidět celkem šest debat, a to z Vysočiny a z krajů Karlovarského, Libereckého, Pardubického, Královéhradeckého a Zlínského. Další debata se bude konat v pátek a bude se týkat Olomouckého kraje. 

Informace, zajímavé články a pak i volební výsledky ke krajským volbám najdete zde, k senátním zde.

Když se řekne Plzeň, každý si vybaví pivo. Lidé chtějí změnu v dopravě:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.