Spor o rodná čísla pokračuje. Pro mě to není priorita, prohlásil Bartoš

Rodná čísla nebo 32místný identifikátor. To je téma, které řeší v posledních dnech ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. Mimo jiné tvrdí, že částka 56 miliard z analýzy, kterou si objednaly banky, pojišťovny a leasingovky, je hodně nadsazená, a legislativa kolem změny, k níž se vyjadřuje, ani není v jeho kompetenci.

"Já jsem necítil žádnou urgenci, neboť ani ten zákon není v mé gesci, což tady lže paní Vildumezová už asi 14 dní v televizi," ohradil se Bartoš.

[chooze:article;value:501742]

"Spadá to pod něj, je to ministr pro digitalizaci. Absolutně nezvládá kritiku a nezvládá vyřešit takto jednoduchou politickou otázku. Měli bychom si všichni říct, jestli v této době, kdy se má šetřit, máme vynakládat na nové systémy takové finanční prostředky," oponovala poslankyně Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Ministerstvo vnitra se podle jeho šéfa stará jen o to, co je v občanských průkazech, a nikoli o zavádění identifikátorů v systémech státu. A se změnou v nových dokladech prý žádné další náklady nevzniknou. "Ministerstvo vnitra v tuto chvíli ve vztahu k rodným číslům neplánuje nic jiného, než že je přestane zveřejňovat v nově vydávaných občanských průkazech, počínaje rokem 2025," vysvětlil ministr vnitra Vít Rakušan.

"Tam vlastně žádné další náklady s tím spojeny nejsou, protože občanské průkazy se mění pravidelně po deseti letech," doplnil mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška.

[chooze:article;value:506481]

Podle Bartoše se zákonem přišly minulé vlády, které jeho zavádění stále odkládaly. Poté, co se rozjela současná kauza a zavádění identifikátoru mu v současné době nedoporučila ani ekonomická rada vlády, uvažuje prý o podobném postupu. "Pojďme se bavit, zda to v tuto chvíli je priorita. Pro mě ta změna prioritou není," prohlásil Bartoš.

S ekonomy se chce Bartoš ještě sejít. "Teď jsme slíbili panu ministrovi, že ho vyslechneme, tak si na to skutečně radši počkáme," prozradil ekonom Dominik Stroukal.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.