Spořicím účtům klesají úroky. Ekonomové radí vložit peníze jinam

Za posledního zhruba čtvrt roku úroky na spořicích účtech některé banky snížily i o jeden procentní bod. Podle expertů se teď klienti mají připravit na další pokles, což připouští i samotné banky. "Vývoj té sazby, kterou vyhlašuje Česká národní banka je pro nás klíčový," uvedl mluvčí ČSOB pojišťovny Petr Milata. "Snížení analyzujeme a případné změny budeme včas komunikovat," dodal mluvčí Komerční banky Michal Teubner.

"Sazby budou určitě klesat. Ta situace, která tady panovala do nedávna, že jenom uložením peněz u banky mohl člověk získat relativně zajímavý úrok, byla anomálie," popsal důvod poklesu hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil.

[chooze:article;value:539040]

Ekonomové radí, zejména pro dlouhodobé investice, vložit peníze do akcií, a to i přesto, že jsou ze všech typů investic ty nejrizikovější. "Pokud tam člověk dá ty peníze teď a vrátí se pro ně například za deset let, tak je drtivá pravděpodobnost, že tou dobou tam těch peněz bude více," vysvětlil Hradil.

Pro ty, kteří se nechtějí sami vydávat do vod akciových trhů, mohou být vhodné investiční fondy. "Tu práci za nás odvedou, oni budou vědět, do čeho je teď vhodné investovat," řekl ekonom společnosti DataRun Petr Bartoň.

[chooze:article;value:542069]

Pokud nechcete peníze investovat dlouhodobě, volte spíše bezpečnější produkty. "Na horizontu tří nebo čtyř let se asi nejvíce vyplatí kombinace menší složky akcií, ať tam dodává nějaký výnos, byť přináší nějaké riziko, a větší složky dluhopisů," upřesnil Vít Hradil.

Na spořicí účty by lidé ale podle ekonomů neměli zcela zanevřít. Doporučují si na nich, jako okamžitě přístupnou rezervu, uložit tří až čtyřnásobek běžných měsíčních výdajů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.