Sportovní kluby mají málo peněz. Pomoci by mohly výtěžky z hazardu

Omezování vytápění, zkracování provozní doby anebo zdražování. Tak to aktuálně vypadá u většiny sportovních klubů a spolků. "Večer zavíráme dřív, neprovozujeme až do 23 hodin. V kancelářích 17 stupňů, údržbáři mají na dílnách mezi pěti až osmi stupni. Prostě se snažíme co nejvíc ušetřit," popisuje situaci v SK Hamr jeho výkonný sekretář Jakub Strnad.

Klubům vadí podfinancování ze strany státu a mnohdy prý nelogické přerozdělování financí Národní sportovní agenturou (NSA). "Za rok 2022 nás Národní sportovní agentura diskriminačně vyškrtla ze všech dotačních titulů, které byly směřovány na provoz a údržbu," stěžuje si Strnad.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se už ale na nápravě pracuje. "Udělali jsme změny, které NSA nutně potřebovala. Je tam například nový předseda. Postupně se spravují věci, které byly v nepořádku – ať už to bylo čerpání či rozdělování dotací. V minulosti nedokázala Národní sportovní agentura vyčerpat dotace, které byly na sport přidělené," prohlásil premiér.

[chooze:article;value:483298]

"Co se týká přerozdělování, tak do klubů jde miliarda a půl, což si myslíme, že je dostatečný prostředek. Samozřejmě bychom byli rádi, kdybychom měli pro ně víc peněz," brání postup agentury její mluvčí Jakub Večerka.

Situaci by podle sportovních zástupců vyřešilo i větší zapojení měst. Ta se sice snaží lokální kluby financovat, prý to ale stále nestačí. Někteří politici kritizují snahu měst, například Prahy, o nulovou toleranci hazardu. Právě z něj totiž v minulosti šly do sportu a klubů nemalé peníze.

"My jsme navrhovali, aby hazard směly provozovat hotely, například různé pokerové turnaje, aby to bylo nějakou formou regulováno. Praha z toho mohla mít peníze. Teď je to tak, že je miliarda pryč a náhrada není," tvrdí starosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS).

[chooze:article;value:490048]

Jeho kolegyně z koalice SPOLU za Prahu Hana Kordová Marvanová tento pohled ale úplně nesdílí. "My považujeme regulaci hazardu, zejména zákaz hry na automatech, za velmi důležitou součást našeho programu, protože právě hra na automatech je z hlediska vzniku závislostí a pádu do dluhových pastí nejnebezpečnější," tvrdí.

Nulovou toleranci hazardu prosazují třeba v Českých Budějovicích. "My v Českých Budějovicích hazardní hry nepodporujeme. Nemáme tady kasina ani herny. Pokud bychom mluvili o podpoře sportovních klubů, tak jim pomáháme, jak můžeme – třeba dofinancováním zvýšených cen energií," říká primátorka Českých Budějovic Dagmar Škodová Parmová (ODS).

Naopak financování sportu z hazardu funguje například ve středočeském Kladně. Ne všichni tam s tím ale souhlasí. Radnice si to však pochvaluje. Politikům se podařilo výrazně snížit počet provozoven hazardu a za ty zbývající dostane do rozpočtu 107 milionů ročně.

"Dneska je těch provozoven dvanáct, je tady osm kasin a tři herny a myslím, že místní by ani nedokázali vyjmenovat, kde jsou," tvrdí primátor města Milan Volf (Volba pro Kladno). Kromě sportu město získané peníze investuje třeba i do odpuštění poplatků za svoz komunálního odpadu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.