Spory kvůli Jurečkově superdávce. Může stát miliardy, bojí se část vlády

Jaké výdaje bude zavedení superdávky znamenat, podle resortu práce a sociálních věcí záleží především na tom, kdo se o ni přihlásí. "Dnes lidé žádají například o přídavek na dítě, ne na bydlení, a v té dávce budou moci požádat o vše najednou. Pokud jim to vyjde, tak podpora může být vyšší," vysvětlila vrchní ředitelka Sekce sociálního pojištění MPSV Iva Merhautová.

Kromě částek se ale podle resortu bude zřejmě díky snazšímu podání žádostí rozšiřovat i počet žadatelů. Podle ministra Mariana Jurečky (KDU-ČSL) ale peníze v rozpočtu chybět nebudou. A to především díky takzvanému pracovnímu bonusu. Díky němu se příjemcům dávky může navýšit vyplacená částka o určitá procenta z jejich výdělku, a to až o 40 %.

"Kdyby se podařilo změnit motivací chování lidí, začali by pracovat a byl by využíván tento bonus. Ano, to ponese vyšší náklady, ale také logicky i vyšší příjmy rozpočtu. Z odvodů těch lidí, z podpory výkonu ekonomicky, ze spotřeby," uvedl Jurečka.

[chooze:article;value:551262]

Podle opozice, ale i některých Jurečkových koaličních partnerů je možné navýšení nákladů v rámci nového systému problematické. "Budeme zvažovat, kde ty peníze vzít a kde ušetřit. Nemůžeme jenom brát. Není možné zvyšovat schodek státního rozpočtu," reagoval ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

"Domnívám se, že kdo doteď nepotřeboval sociální dávky a přihlásí se k nim, tak je nebude potřebovat ani dál," sdělil poslanec Aleš Juchelka (ANO). 

Nový systém superdávek znamená sloučení těch současných nejčastějších sociálních dávek do jedné. Návrh zákona je teď v meziresortním řízení.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.