Spory kvůli registru lobbistů. Část vlády nechce, aby se týkal prezidenta

Lidé ovlivňující tvorbu zákonů se zřejmě nově budou muset zapsat do veřejně dostupného registru a pravidelně každý půlrok hlásit, s kým a v čí prospěch jednali.

Jenže koalice se nemůže dohodnout, koho všeho by se tato povinnost měla týkat. Piráti i STAN totiž požadují, aby se kromě lobbistů, kteří chodí za politiky a vysokými úředníky, vztahovala i na další skupiny.​

[chooze:article;value:535016]

​"Ten zákon, který přišel z ministerstva spravedlnosti, nebyl úplný, chyběly tam některé základní věci," říká místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

"Bylo by vhodnější, aby ten lobbing byl rozšířenější, aby se vztahoval i na prezidenta, státní firmy i asistenty poslanců a senátorů," vysvětluje ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun (Piráti).

"Pokud jde o prezidenta, tak nejsem pro to, aby byl registrovaný jako lobbista. Když to přirovnám – představa, že anglická královna hlásí, kdo za ní byl, to by také bylo nepředstavitelné," domnívá se ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

[chooze:article;value:533199]

​"Třeba v případě Lesů České republiky, podniků povodí a podobně mi nedává smysl, aby schůzky s nimi byly brány jako lobbistické setkání. To je pracovní jednání ministra fakticky s jeho podřízeným," podotýká ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Pro širší verzi zákona, tedy takovou, která by se vztahovala i na kancelář prezidenta, státní firmy a asistenty členů Parlamentu, jsou ale odborníci. "Všechny tyto osoby se nějakým způsobem podílejí na legislativním procesu," upozorňuje Lucia Vilimovská z organizace Transparency International.

Vláda by podle premiéra Petra Fialy (ODS) měla o tom, jakou verzi zákona o lobbingu zvolí, rozhodnout za dva týdny. Následně jeho podobu ale můžou jednotlivé strany ještě ovlivňovat v Poslanecké sněmovně.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.