Spory ve vládě kvůli euru. Fiala svolal mimořádné jednání

Ekonom Petr Zahradník se stal zmocněncem pro zavedení eura. Do funkce ho jmenoval ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN). Hnutí Starostové a nezávislí usilovalo o její zavedení od loňského dubna. Ministerstvo o tom informovalo v tiskové zprávě.

"Jmenování Petra Zahradníka do funkce zmocněnce pro vstup do Evropského mechanismu směnných kurzů (ERM II) a přijetí eura je snahou podpořit společenskou odbornou debatu o výhodách a rizicích přijetí eura, ke kterému se Česko zavázalo svým vstupem do Evropské unie v roce 2004," uvedl ministr Dvořák.

Hlavní náplní práce nového zmocněnce má být aktivní zapojení do expertní diskuse o plnění maastrichtských kritérií a o budoucím přijetí eura. Dále má mít na starosti i monitoring a analýzu ekonomické stránky přistoupení ke společné měně a poskytování další odborné podpory ministrovi pro evropské záležitosti.

[chooze:article;value:535346]

​"Jsem přesvědčen o tom, že Petr Zahradník je člověk na svém místě a že právě on dodá debatě o euru dynamiku. Věřím, že díky novému zmocněnci budeme schopni reagovat na hlavní námitky z řad odborné veřejnosti a přesvědčit co nejvíce občanů, že co nejrychlejší plnění všech maastrichtských kritérií, k čemuž se vláda zavázala ve svém programovém prohlášení, je v zájmu nás všech" dodal Dvořák.

Ekonom Petr Zahradník se problematice Evropské unie věnuje dlouhodobě. Je členem Národní ekonomické rady (NERV) a součástí EuroTeamu při Evropské komisi. Doposud působil jako poradce ministra pro evropské záležitosti.

Fiala svolal mimořádné jednání

Část vlády se ale k přijetí eura v tomto období přibližovat nechce. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) by šlo spíše o politické rozhodnutí. "Aby takové rozhodnutí mohla třeba příští vláda udělat, musíme dát do kupy veřejné finance," zdůraznil už v lednu. Lidovci a Piráti zase chtějí, aby post zmocněnce byl na vládní úrovni.

V reakci na jmenování ministerského zmocněnce Fiala svolal dohodovací a smírčí jednání vládní koalice. Jako první o tom informovala Česká televize. Tématem má být debata o kompetencích a potřebě udržet společnou pozici v důležitých tématech.

[chooze:poll;value:4f78dac41f056ace7f08f8edb9bb8bbdfe2436a8;layout:tn_nova]

Debata o přijetí eura je znovu otevřená (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.