Spotřeba energií klesá. Může za to chování domácností a fotovoltaika

"V letních měsících díky teplému počasí, dlouhé době slunečního svitu a častému pobytu venku dochází ke spontánnímu poklesu spotřeby energií. Potvrzení tohoto trendu statistickými daty samozřejmě vnímáme pozitivně. Ukazuje se, že domácnosti skutečně aktivně aplikují úsporná opatření a spotřebu energií omezují cíleně," říká člen představenstva a marketingový ředitel společnosti Centropol Jiří Matoušek.

[chooze:article;value:509295]

​Na pokles spotřeby elektřiny má pozitivní vliv také růst zájmu o instalaci domácích fotovoltaických systémů. Jen za první pololetí letošního roku bylo připojeno 46 000 nových solárních elektráren, což je o téměř čtvrtinu víc než za celý loňský rok. V současné době je jich v Česku připojeno do sítě více než 116 000. A právě solární elektrárny dokážou v letních měsících pokrýt téměř celou spotřebu domácnosti.

Klesá i spotřeba plynu

Ačkoliv byla letošní zima delší a jaro chladnější než vloni, podařilo se Čechům podle údajů ministerstva průmyslu a obchodu výrazně snížit spotřebu plynu. Dobrou zprávou je také to, že se úspěšně plní zásobníky na zimní období a jsou už nyní nad 88 procenty celkového objemu.

"Česko zcela přestalo odebírat plyn z Ruska. V současné době k nám surovina proudí výhradně přes Německo a dodávku tvoří jednak norský zemní plyn a také zkapalněný plyn především ze zámoří dopravovaný do zplynovacích terminálů v Belgii a Nizozemsku," dodává Matoušek. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.