Spotřeba léků stoupá. V Praze proto vznikl nejmodernější sklad s léčivy

Vypadá to téměř jako horská dráha, ale místo lidí po ní jezdí balení léků. Než se dostanou do ruky pacientů, čeká je pár desítek minut ve zdánlivém bludišti dvanácti kilometrů pásů. Automatizovaný provoz doplňuje i lidská síla.

"Automat urychluje práci dost, protože pracovník nemusí běhat po celém skladě a ten dopravník tu práci doveze k němu," pochvaluje si manažer lékárenského velkoobchodu Phoenix Milan Strejček. 

V jednom z automatizovaných zásobníků jsou léky, které pacienti v České republice objednávají nejčastěji. "Nejprodávanější výrobky, které vychystává automat v nějakých 40 procentech všeho objemu, který odsud odchází," sdělila podrobnosti šéfka logistiky ve firmě Phoenix Jana Posseltová. 

[chooze:article;value:523546]

​Hala, ve které se skladují léčivé přípravky, má necelých 25 tisíc metrů čtverečních a v desetimetrových regálech jsou pilulky a sirupy za zhruba jednu miliardu korun.

"My na celý trh ze všech našich pěti skladů dodáme zhruba 150 milionů krabiček ročně, což je samozřejmě pro všechny ty lékárny důležité, protože vědí, že u nás je dostupnost zhruba 25 tisíc položek," prozradil generální ředitel Phoenixu Petr Doležal. 

Když je objednávka kompletní, zhruba po 45 minutách vyráží k zákazníkům. Denně ze skladu odjíždí 200 dodávek s průměrně 84 tisíci položkami. Navíc se hned vedle léčiva i vyrábí. "Vyrábíme kapsle, roztoky, čípky, polotuhé lékové formy a další velkou skupinou, na kterou se specializujeme, jsou výpadkové náhrady hromadně vyráběných léků," prozradila lékárnice ze sítě lékáren BENU Lucie Walterová. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.