Spousta lidí zbytečně moc platí za elektřinu. Kvůli špatnému jističi

Platba za rezervovanou kapacitu, zkráceně za jistič, patří mezi regulované složky ceny elektřiny, které stanovuje stát prostřednictvím Energetického regulačního úřadu (ERÚ) a volbou dodavatele je nelze ovlivnit. Platí se pravidelně každý měsíc a její výše je dána kapacitou hlavního jističe a distribuční sazbou. Jak je vidět z tabulky, rozdíly jsou značné.

Přehled plateb za rezervovaný příkon v Kč/měsíc včetně DPH, distribuční území ČEZ Distribuce

​"Pro běžnou domácnost v bytě s obvyklou skladbou spotřebičů by měla být dostačující kapacita hlavního jističe do 3x25 A. Případnou výměnu hlavního jističe za slabší je nutné konzultovat s elektrikářem, ale 3x40 A můžeme téměř s určitostí i bez znalosti detailů označit za zbytečně moc," říká Jiří Matoušek, člen představenstva společnosti Centropol.

Distribuční sazba

Platbu za rezervovaný příkon kromě kapacity hlavního jističe ovlivňuje také distribuční sazba. Distribuční sazbu, jak už název napovídá, přiděluje distributor elektřiny a vychází při tom ze skladby spotřebičů a využití elektřiny v daném odběrném místě.

Domácnosti, které elektřinu používají pro svícení a napájení běžných spotřebičů včetně vaření, mají takzvanou jednotarifovou sazbu D01d při nízké spotřebě nebo D02d při vyšší spotřebě. Po celých 24 hodin každého dne je za distribuci elektřiny účtována stejná cena, takzvaný vysoký tarif.

[chooze:article;value:483000]

​Pokud domácnost elektřinu využívá k ohřevu vody, vytápění nebo k nabíjení elektromobilu, musí tuto skutečnost doložit revizní zprávou o instalaci takového zařízení a dostane přidělenu dvoutarifovou sazbu. Po určitou část dne je pak za distribuci elektřiny účtována nižší cena, takzvaný nízký tarif (NT), po zbytek dne vysoký tarif (VT). Přepínání mezi tarify se děje automaticky prostřednictvím hromadného dílkového ovládání (HDO), což je zařízení umístěné na rozvodné desce.

V době NT se rovněž automaticky spouští spotřebič, na který je dvoutarifová sazba přidělena. Je-li aktivován VT, přístroj je zablokován a neleze ho spustit. Po dobu, kdy běží NT, je účtována nižší cena za elektřinu pro všechny spotřebiče, které jsou v chodu.

Na ohřev vody elektrickým bojlerem je přidělena sazba D25d s 8 hodinami NT během 24 hodin, na akumulační kamna D26d (8), na nabíjení elektromobilu D27d (8). Původní distribuční sazby na hybridní tepelná zařízení D35d (16), přímotopy D45d (20) a tepelná čerpadla D56d (22) od dubna 2016 nahradila jednotná sazba D57d s 20 hodinami NT.

"Příliš silné hlavní jističe bývají zpravidla na odběrných místech, kde se změnil majitel a s ním i způsob jejich využití. Typickým příkladem je rekreační objekt, kde dříve používali cirkulárku nebo jiný spotřebič s vysokým příkonem a takové zařízení už tam nyní ani není. Nebo garáž se samostatným elektroměrem, která kdysi sloužila třeba jako dílna se soustruhem a teď je využívána skutečně jen k parkování. Vyplatí se vyhledat si ve vyúčtování velikost hlavního jističe a zhodnotit, zda kapacitně odpovídá situaci, případně jeho velikost konzultovat s odborníkem," dodává Jiří Matoušek z Centropolu. 

Jeden z největších dodavatelů zlevňuje elektřinu i plyn. Další to zvažují (02/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.