Sprejeři hyzdí česká města. Vandalů rapidně přibývá

Někdo to považuje za umění, mnozí však spíše za vandalismus. Nelegálních malůvek je u nás v poslední době čím dál více. Dva sprejery dopadli strážníci z Prahy i tento týden.

"Jednadvacetiletý mladík jim sdělil, že měl touhu vytvořit něco krásného, pak dodal, že dům byl už stejně pomalován," sdělila mluvčí městské policie Irena Seifertová.

Letos už chytili 49 lidí. Ve 24 případech šlo o mladistvé, čtyři další byly dokonce děti do 15 let. Kuriózní případ zaznamenali strážníci loni. Teprve 11letý chlapec si to chtěl vyzkoušet, tak mu jeho babička spreje koupila a na jeho dílo ještě dohlížela.

[chooze:article;value:506445]

"V tomto roce pražská policie eviduje 60procentní nárůst trestných činů sprejerství. Evidujeme o 355 víc případů než v roce 2019," oznámil policejní mluvčí Jan Daněk.

Dva výrostky zachytily nedávno bezpečnostní kamery přímo při práci i v Praze 4. "Jestliže nám bude tento případ oznámen, budeme pátrat po pachateli, kterému v případě odsouzení hrozí až rok pobytu ve vězení," upozornil Daněk.

V žádném případě totiž nejde přestupek, ale rovnou o trestný čin. A to i bez ohledu na výší způsobené škody. "Ono to k tomu graffiti patří. Jsou tam legální plochy, jasně, je to super, ale tam je jako víc ceněný ten ilegal, že jo," prozradil jeden ze sprejerů.

[chooze:article;value:461555]

Trpělivost došla také Českým dráhám, které ročně vynaloží miliony na odstranění graffiti. "Ve větší míře zajišťujeme třeba odstavné nádraží, realizujeme antigraffiti nátěry a další úpravy vozidel tak, aby projevy sprejerství bylo možné snadno odstranit," informoval mluvčí dopravce Petr Šťáhlavský.

Drzost některých vandalů nezná mezí. Už několikrát se jejich cílem stal třeba i Karlův most. Letos v dubnu pak někdo poničil fasádu zámku v Opočně.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.